Прочитај ми чланак

Прешево: Жандармерија уклонила споменик терористима (ВИДЕО)

0

 

 

ПРЕШЕВО – Уклоњење споменик бившим припадницима тзв. Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе (ОВПБМ) са трга испред зграде општине, јавља репортер Курира.

Уклањање споменика почело је у 6. 40.

Око споменика било је распоређено је више од 200 припадника Жандармерије, који су новинарима и сниматељима дозволили да се приближе споменику, чије је уклањање од локалних Албанаца затражила држава. Након што је споменик уклоњен окупила се мала група припадника албанске националности, међу којима је било идеце, али све прошло без инцидената.

Споменик је везан ужадима и биће багером „Блок градње“ пребачен у камион који је паркиран поред, а који је затим пребачен у Ниш.

Споменик припадницима албанске ОВПМБ постављен је новембра прошле године, а највиши званичници Србије рекли су да мора бити уклоњен до 17. јануара, за када је била заказана четврта рунда преговора Београда и Приштине.

Споменик није уклоњен у предвиђеном року, а одборници Скупштине општине Прешево су, по истеку рока ретроактивно усвојили предлог о његовом постављању. Тада су најавили да ће комплетирати документацију потребну за легализацију споменика.

Најновији предлог о решењу спора стигао је од удружења ветерана бивше ОВПМБ да споменик буде премештен из центра града у двориште џамије или Дома културе у Прешеву. Тај предлог је, према писању косовских медија, стигао из Приштине и Тиране.

Иначе акцију уклањања споменика извело је 600 припадника Жандармерије из сва четири одреда смештених широм Србије.

После повлачења жандара из Прешева локални Албанци започели су окупљања, а занимљиво је да је уклањању споменика присуствовао један од бивших команданата ОВПМБ Орхан Реџепи.

Влада Србије: Уклоњен незаконито подигнут споменик

Влада Србије оценила је данас да је уклањање споменика екстремистима у Прешеву допринос заједничком животу и поручила да ће држава и убудуће одлучно спроводити ред и закон и осигурати стабилност на читавој својој територији.

Припадници Министарства унутрашњих послова Србије су обезбедили спровођење решења Министарства правде и државне управе о уклањању незаконито подигнутог споменика, наведено је у саопштењу Канцеларије Владе Србије за сарадњу с медијима.

Дачић: Нелегални споменик уклоњен без инцидената и силе

Премијер и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да су после истека свих законских рокова, по налогу Министарства правде, припадници Жандармерије уклонили нелегално постављени споменик у Прешеву.

„Србија је показала довољно стрпљења, али и послала јасну и чврсту поруку да се закон мора поштовати и да нико није јачи од државе“, рекао је Дачић.
Он је казао да је „акција обављена без било каквих инцидената и без употребе силе“.

На тргу су, поред новинарских екипа и припадника Жандармерије и њихових блиндираних возила, током акције, били командант Жандармерије Братислав Дикић и Младен Курибак са сарадницима, као и Слађан Велиновић, нацелник полицијске управе у Врању и Авди Бајрами, командир полицијске станице у Прешеву са заменицима.

Припадници Жандармерије су новинарима и сниматељима дозволили да се приближе споменику, чије је уклањање од локалних Албанаца затражила држава. Са околних зграда, мали број грађана посматрао је акцију.

(Курир, Телеграф)