Прочитај ми чланак

ПРЕКО ВЕЗЕ ДО БРУКЕ: Дипломатија за рођаке, кумове, љубавнице и старлете

0

Министарство спољних послова и Дипломатска академија постали су последњих година место за удомљавање маминих и татиних синова, рођака, кумова, љубавница и старлета.

slađana nikolic

Манекенка Слађана Николић из спотова Бобана Рајовића Пиромана о којој је „Блиц” писао у МСП је дошла као једна од три кандидаткиње које је предложило Министарство унутрашњих послова. У том Министарству кажу да је она завршила Факултет политичких наука, а потом и мастер.

– Николићева је сама послала молбу да у складу са својим образовањем настави усавршавање, а организациона јединица МУП-а у којој је запослена упутила је званични предлог – наводе у МУП-у.

На наше питање да ли је приликом запошљавања у МУП прошла безбедносне процене будући да је пре три године током једног инцидента у Будви била рањена, у МУП-у кажу:

– Приликом запослења је прошла све законом предвиђене процедуре.

Није тајна да читава српска дипломатија деценијама уназад почива на породичним везама и непотизму. Готово да нема амбасадора чији родитељи или рођаци нису били такође нешто у спољним пословима.

Међу дипломатама су син Слободана Самарџића, Данко Јовановић, син некадашњег министра и амбасадора Србије при УН Владислава Јовановића, ћерка Срђана Шајна, Јелена Плакаловић, ћерка градоначелника Крагујевца Верољуба Стевановића…

Шема пријема је једноставна. Имате партијску књижицу или атрактивно изгледате, а уз то имате и утицајног пријатеља који вам помогне да се запослите у неком министарству или у јавном предузећу. Затим, када дође време, опет на препоруку пријатеља, институција у којој сте запослени вас предложи за пријем на Aкадемију. Тест који сте у обавези да положите је само формалност, па су вам врата дипломатије одмах отворена.

Ове године први пут је уведено у правилник да осим државне управе кандидате могу да предлажу и јавна предузећа. И гле чуда, већ прве године једно јавно предузеће предложило је сина генералног секретара МСП Вељка Одаловића под чијом је ингеренцијом Aкадемија. Ни мање ни више, Угљешу Одаловића предложио је „Србијагас” на чијем челу је татин партијски колега Душан Бајатовић.

Поред тога, млађи Одаловић је завршио менаџмент у спорту. Према сазнањима „Блица”, министар спољних послова, као ни остали руководиоци у МСП, није био упознат с овом променом правилника.

У Министарству спољних послова за „Блиц” је потврђено да је Слађана Николић дипломирала на Факултету политичких наука, а потом је на истом факултету одбранила мастер, као и да говори енглески језик.

Такође се наводи да је успешно положила и пријемни испит на Дипломатску академију.

– Из претходног је јасно да нема основа да Слађана Николић буде помињана као „будућа узданица српске дипломатије“. Такође, нетачно је да „последњих година велики проценат полазника Дипломатске академије чине старлете попут Вање Хаџовић, Невене Љубић, Марије Грујић…“. Од поменутих, само је Вања Хаџовић била уписана на стручно усавршавање на Дипломатској академији, није била дипломатски кадар, већ је у Министарство примљена на одређено време.

Од 2012. Дипломатску академију је похађало и завршило преко 120 полазника, а поред Вање Хаџовић, од полазница се у медијима помињала у сличном контексту једино Ивана Шкорић.