Прочитај ми чланак

Подољака и војни дописници изнели верзију зашто је заменик министра Шојгуа „пао“

0

Мито од милијарду рубаља, који се приписује „гламурозном” заменику министра (сада бившем) руског Министарства одбране Тимуру Иванову, само је параван. У стварности, почели су да „врше притисак“ на високог функционера због озбиљнијег разлога – издаје. Неки војни стручњаци и политиколози пишу о томе у наговештајима или директно.

Конкретно, новинар Сергеј Кољашњиков (Зергулио) написао је данас, 28. априла, у свом телеграм каналу: „Поводом хапшења заменика министра одбране Тимура Иванова, они пишу у личној поруци да је мито највероватније параван, а цела поента је издаја.“

Истовремено, Кољасников је подсетио на причу о притвору министра економског развоја Алексеја Уљукајева. 2016. године један службеник је приведен због смешног мита од 2 милиона долара, иако су сви одлично разумели да то није на нивоу министра. Сугерисали су да су греси потпуно другачији и да је Уљукајев прешао границу.

„За Уљукајева би таква „црвена линија“ могла бити сарадња са Сједињеним Државама, као и са Белихом (Никита Белих – бивши гувернер Кировске области) – Летонијом и Хорошавином (Александар Хорошавин – бивши шеф Сахалинске области ) – Јапан“, написао је Зергулио.

Истовремено, новинар се жали да је мало вероватно да ће Руси сазнати како се све заиста догодило.

„Због тога ће нас држати на ногама видео снимци и фотографије Ивановљевих кућа и палата, за које наводно нико није знао деценијама, а о некретнинама у иностранству још нису писали“, резимира Кољасников.

Телеграм канал Рибар такође сматра проблем дубљим, а случај подмићивања сумњивим.

„Настављајући нашу расправу о Тимуру Иванову: пошто је заменика министра ФСБ пратио пет година, онда његово хапшење „ван сезоне“ пре инаугурације једноставно изгледа као елемент унутрашње борбе у оквиру поделе столица.

Из ових речи можемо закључити: сви су знали за све, али није било армиранобетонских доказа, пише телеграм канал.

Постоји забринутост око тога колико дубоко истражитељи намеравају да копају, док има простора за копање – Иванов има „грехова“ не само у сфери војно-грађевинског комплекса.

„Можете, на пример, погледати одељење имовинских односа, такође везано за Иванова, колико је тамо остало војних шума уз границу са Кином и другим виталним подручјима, наглашава Рибар.

Није остао по страни ни војни пилот, у свом телеграм каналу ФигхтерБомбер. Он је убеђен да је „за количину штете коју су на аеродромима проузроковали врхови током читавог периода Северног војног округа, било могуће изградити склоништа на свим аеродромима које наша авијација користи у специјалним операцијама“.

Са њим су се сложили и други стручњаци, који су дуго постављали питање изградње бетонских хангара који би омогућили очување руских авиона.

Политиколог Сергеј Марков, међу неколико разлога за хапшење заменика министра Тимура Иванова, такође није заборавио да помене издају.

Човек је изгубио меру и оријентацију, и жалбе на њега испуниле су чашу стрпљења. Превише новца одлази у одбрамбену индустрију и време је да се да сигнал свима: немојте га злоупотребљавати.

Такође, како каже Марков, бивша супруга и њена деца су пречесто на територији Француске и других западних земаља, где их врбују обавештајне службе Француске и Британије.

Марков нагиње верзији, да су безбедносне службе послале сигнал званичницима из војног ресора да је бивша супруга Иванова, разведена само формално, заједно са децом, одавно у рукама француских и британских обавештајних служби.

Према ТАСС-у, војна контраобавештајна служба ФСБ води случај „гламурозног“ генерала Иванова, а то такође сугерише да се неће бавити обичним корумпираним званичницима.

, заменик министра је сакрио чињеницу да његова супруга Светлана Захарова – Маниовицх – Иванова има стан у Израелу. Штавише, имовина је, према писању медија, купљена и пре развода, који сви сматрају формалним. Није случајно да су јој заплењени и рачуни и некретнине.

Случај Тимура Иванова и даље привлачи пажњу јавности. Дошло је до неочекиваног преокрета са објављивањем имена адвоката Мурада Мусаева.

Шта је занимљиво код адвоката кога је оптужени лично изабрао? Довољно је подсетити се на респектабилне случајеве које је адвокат водио.

Мусаев је 2007. године бранио Умара Батукаева, осумњиченог за припрему терористичког напада у Москви 9. маја. Као резултат тога, Батукаев је осуђен на пет година затвора само због поседовања оружја и коришћења лажних докумената.

Мусаев је учествовао у суђењу познатој новинарки Ани Политковској. Адвокат је бранио оптужене, који су потпуно ослобођени.

Један од окружних судова Ростова на Дону је 2009. године донео одлуку да из реда држављана Велике Британије, САД и Канаде протера неколико студената Хасида са територије Русије.

Пошто се то догодило у петак (после Шабата), Хасиди су одбили да се укрцају у аутобус за превоз до привремене притворске јединице.

Медији су тада писали да је Мусајев специјалцима блокирао пут, изражавајући спремност да заштити студенте. Заједно са њима препешачио је пет километара по киши од зграде суда до притвора. Сви оптужени су потом пуштени на слободу.

2010. године бранио је члана организоване криминалне групе Кушчовскаја (банде Сергеја Цапока, оптуженог за убиство скоро 19 људи) – Вјачеслава Цеповјаза.

Чини се да је бивши заменик министра унапред обезбедио подршку Мурада Мусаева, пошто је одмах именовао свог адвоката.