Прочитај ми чланак

Предраг Симић: Због платформе могући нови избори

0

Супротна полажишта Томислава Николића и Ивице Дачића по питању платформе могла би да доведу до превремених парламентарних избора, каже Предраг Симић.

„Супротно првобитним очекивањима да ће то бити документ иза којег ће стајати председник и који ће окупити све парламентарне странке, како владајуће, тако и из опозиције, најновији спор који је платформа за КиМ отворила, говори да ће она бити предмет жестоких политичких оспоравања и да већ сада изазива одређену кризу у владајућој коалицији“, каже Симић за Дневник.

Он је додао да се јављају разлике између председника и премијера и у погледу садржине платформе, али и карактера преговора под покровитељством Брисела.

„Док председник, или бар платформа која је на његову иницијативу направљена, садржи некакве начелне ставове, покушај формулације политике земље о том питању, дотле се код премијера јавља много прагматичнији став, који скреће пажњу на то да досадашње искуство показује да би полазак од тако јасних ставова практично паралисао и преговоре с Приштином, а тиме произвео и последице у односима с ЕУ“, навео је Симић.

Према његовим речима, у овом тренутку тешко је рећи како ће се све даље развијати, али да постоје елементи „озбиљне политичке кризе унутар владајуће коалиције“.

„Председник државе је на страни нормативне стварности, а премијер полази од реалности на терену и последица свих аката који су се догодили у последњу деценију и по-две на Косову. Ту постоји велики раскорак“, оценио је Симић. У случају да се разлике око текста платформе продубе, мишљење Симића је да то може довести и до превремених избора у Србији.

 

(Танјуг)