Прочитај ми чланак

Како умањити бол у леђима током вишечасовне вожње

0

Бол у леђима може да се појави или појача током вишечасовне вожње и иако доктори саветују да у тим ситуацијама правимо чешће паузе, то нису једини смернице које дају када смо пред овим изазовом.

Уколико крећемо на одмор аутомобилом, јасно нам је да су пред нама сати и сати вожње. Бол у леђима може да се појача током седења у колима, али да бисмо смањили ту могућност, препоручује се да се сместимо удобно од тренутка када кренемо на пут.

Сести удобно, испразнити задње џепове

Треба да се сместимо тако да нам је пријатно и да немамо ништа у задњим џеповима, јер би новчаник или телефон могли да утичу на настанак бола. Удаљеност од волана треба да буде таква да нам руке нису ни предалеко ни преблизу, јер неправилно одстојање може такође да доведе до бола у врату, раменима и зглобовима.

Леђа треба да буду поравнана са наслоном седишта, док стопала треба да подрже кичму и иделано је да колена тржимо под правим углом. Возач може да при дужој вожњи користе темпомат, користан уређај који контролише брзину кретања возила тако што одређује позицију „папуче“ за гас.

Паузе

Седење у једном те истом положају у аутомобилу ће учврстити мишиће леђа и што доводи до болова и можда грчева мишића. У идеалном случају, свако би требало да направи паузу од најмање 15 минута на свака 2 сата вожње. Ако смо склони боловима у леђима, паузе треба да буду чешће, пише Спин Хелт.

Мењати позицију, применити топло-хладну терапију

Када је могуће, требало би се мало померити у седишту. Чак и 10 секунди кретања и истезања је боље него да мирно седимо. Сваки покрет који је безбедан у колима ће бити помоћи.

Такође, примена топлих или хладних облога може да ублажи болове. Хладноћа делује на оток и упалу (на пример облоге хладном водом), док топлота јача циркулацију и опушта мишиће. Облоге најбоље стављати током паузе у вожњи. Уколико унапред знамо да ће дуготрајна вожња да нам изазове бол у леђима, на пут онда не би требало да идемо без лекова које нам је преписао лекар.

Планирање нечега да нам одврати ум од бола могло би да направи велику разлику при вожњи. Чак и ако смо возач, још увек постоји неколико опција које ће безбедно помоћи да окупирамо ум. На пример, можемо да испробамо неку нову радио станицу, преузмемо подкаст или слушамо аудио књигу.