Прочитај ми чланак

Последња одлука бивше Владе: Премијерки вила Јованке Броз

0

Премијерка Ана Брнабић може да почне да користи вилу у Београду где је деценијама живела удовица Јосипа Броза Тита Јованка Броз. Уредбом Владе вила у Улици кнеза Александра Карађорђевића уврштена је међу објекте за репрезентативне потребе Републике Србије. Одлука је објављена у Службеном гласнику и потписала ју је лично Ана Брнабић.

Ова одлука донета је 27. октобра. Како се види из промене Уредбе о непокретностима за репрезентативне потребе Републике Србије, промењен је само члан који предвиђа да премијер може да користи објекат на Булевару кнеза Александра Крађорђевића 75 у Београду, који до сада није био у списку репрезентативних зграда.

Није познато када ће Брнабић уселити у државну вилу мало познату по имену “Бор”, а више по Титовој удовици, али како су се недавно уверили репортери Нова.рс здање је готово у потпуности спремно за премијерку и њену породицу.

“Јованкина” вила реновирана је први пут после готово шест деценија, а ни после више од месец дана порталу Нова.рс нису стигли одговори колико је коштала реконструкција, које фирме су добиле посао обнове тог објекта, као и да ли је за то би расписан тендер.

Медији су раније писали да је њена обнова плаћена од 30 до 50 милиона динара, док је директор Републичке Дирекције за имовину Јован Воркапић раније изјавио да је комплетну реконструкцију тог објекта потребно око 2,5 милиона евра.

Мада је све ове године била под заштитом државе, ова велепна вила до пре годину дана била је руина, да би у међувремену преуређена до непрепознатљивости. Сваки делић фасаде, крова, столарије… пажљиво је обновљен, укључујући и двориште, ограду, али и околне тротоаре.

Јованка Броз је преминула 20. октобра 2013. године. Јованка Броз овде је “привремено” живела пуне три деценије, од када је насилно исељена из њеног и Титовог дома у Ужичкој улици.

Процене су да ово здање, које је држава својевремено откупила од старог власника, вреди око четири милиона евра.