Прочитај ми чланак

Посланичко место доноси милион динара!

0

skupstina-srbije-beta

Само једно освојено посланичко место у парламенту партији месечно може да донесе приход од 350.000 до милион динара.

Колико ће се сливати на страначки конто највише зависи од тога у ком аранжману наступају – као „“солисти““ или део савеза.

Откад је промењена формула за обрачун, Министарство финансија следовање обрачунава за целу листу без обзира на то колико је на њој партија или удружења.

Износ за сваког члана савеза зависи од договора партнера и процената одређених коалиционим споразумом. Управо зато партије с једним послаником сада имају уплате које се разликују и по три пута.

Уз то нова рачуница као основицу за обрачун увела је и број освојених гласова, а не само мандата.

А, да би се спречило да највећи „скину сав кајмак“, више се „бодују“ гласови до пет одсто, него они који се прелију преко цензуса.

То погодује странкама које су око цензуса, али и партијама националних мањина. Теоретски, највише би вредели гласови странке која би парламент ушла с тачно пет одсто, објаснио је Немања Ненадић, из Транспарентности Србија.

У овом тренутку чак 25 партија, које имају своје представнике, сваког месеца поделе више од 100 милиона динара, а око 1,2 милијарде динара намењено је финансирању редовног рада странака у овој години.

(Курир)