Прочитај ми чланак

ПОСЕКЛИ И ЗАБЕТОНИРАЛИ Убацили гробља у зелене површине, да лажирају стање

0

Нови Сад има 67% јавних зелених површина - лажно тврди градска власт на основу података из Географско-информационог система (ГИС) зелених површина Града Новог Сада и завршене прве фазе израде Катастра јавних зелених површина, наводе из Странке слободе и правде Нови сад.

– Проценат од две трећине зелених површина у Новом Саду на папиру изгледа импресивно, али зашто се подаци из Катастра и реално стање површина под зеленилом, које наши суграђани виде голим оком, толико разликују и како је градска власт манипулисала подацима уз помоћ компаније МапСофт из Београда, која је израдила ГИС градских зелених површина?

Да потсетимо, под јавним зеленим површинама подразумевају се паркови, скверови, зеленило дуж саобраћајница (травњаци, дрвореди и други засади), зелене површине дуж обала река и других водених површина, зелене површине у стамбеним насељима и између блокова стамбених зграда, итд, које одржава јавно комунално предузеће, основано за обављање те комуналне делатности.

Са друге стране, у ГИЗ зелених површина Новог Сада, које је градска власт недавно представила јавности, ушле су површине као што су гробља, приватна дворишта, неуређене затрављене површине и жбуње. Такође, пошто се зелена површина града рачунала на основу снимака из авиона у рачуницу од 67% града под зеленилом ушле су целе површине крошње дрвећа видљиве из ваздуха, иако је чест случај да је то дрво посађено у квадрату земље 0,5×0,5 метара на паркингу или каквој другој бетонирано-асфалтној површини.

Докле ће градска власт, градоначелник Вучевић, в.д. начелница за заштиту животне средине Драгица Бранковић проблеме града решавати манипуласањем подацима и обмањивањем грађана уместо да се ухвате у коштац са решавањем стварних проблема недостатка зеленила и обезбеђењем хуманијих услова живота за своје суграђане – питају из ССП Нови Сад.