Прочитај ми чланак

Поповић: Ђукановић спроводи ”идентитетски геноцид”, на силу уводи у НАТО

0

Лидер Српске народне партије, Ненад Поповић, у ексклузивном интервјуу за ТАСС, говори о очекивањима од предстојећих парламентарних избора у Русији, српско-руским односима, покушајима увођења Црне Горе у НАТО и предстојећем референдуму у Републици Српској.

Popovic-Nenad_620x0Како оцењујете покушаје црногорског државног врха да, без спровођења референдума, уведе Црну гору у НАТО?

Поповић: Недопустиво је да црногорска власт, противно вољи народа, гура Црну Гору у НАТО. Црна Гора је била бомбардована од стране НАТО пакта 1999. године.Сигуран сам да више од 90 одсто грађана Црне Горе не жели да уђе у НАТО. Зато се власт у Подгорици плаши да спроведе референдум о том питању.Црна Гора је увек у својој историји била савезник Русије. А погледајте сада је власт у Црној Гори, поново против воље народа, увела санкције Русији. Мило Ђукановић, премијер Црне Горе, жели да избрише колективно памћење народа у Црној Гори, да народ заборави да га је бомбардовао НАТО и да заборави да му је Русија увек била најближи пријатељ. Ти притисци и покушаји промене свести народа иду толико далеко да власт у Црној Гори сада покушава да успостави насилну аутокефалност црногорске цркве, по сличном сценарију који смо могли да видимо у Украјини. Свакодневно упозоравам на кршење основних људских права српског народа у Црној Гори. Гуше се права српског народа на слободно изражавање, укида се српско писмо, урушава се Српска православна црква. Српски народ у Црној Гори изложен је „идентитетском геноциду“ од стране црногорског режима. Званични Београд зато мора енергичније да заштити права и интересе Срба у Црној Гори.

Иако сте члан владајуће коалиције са Српском напредном странком, која је заузела неутралан став по питању референдума о Дану државности у Републици Српској, ваша Српска народна партија снажно је подржала референдум.

Поповић: Референдум је демократски начин да народ у Републици Српској потврди право на своје постојање. Истовремено то је пут да се учврсти суверенитет Републике Српске загарантован Дејтонским споразумом. Изненадило ме је што се поједине западне државе, које важе за највеће заштитнике демократских вредности, оштро противе демократском изјашњавању грађана РС на референдуму. То је лицемерно. Спровођење референдума је одлика најразвијенијих демократских друштава у Европи. Зашто би онда неко одузео основно демократско право Србима, осим ако не сматра да Срби као народ вреде мање од других народа у Европи. Српски народ у Републици Српској и Србији захвалан је Русији што је подржала право народа у Републици Српској на референдум. Русија је тиме још једном показала да српски народ нема ближег и искренијег пријатеља од Русије.

За неколико дана очекују нас парламентарни избори у Русији. Каква су ваша очекивања уочи тих избора?

Поповић: Убеђен сам да ће Јединствена Русија однети убедљиву победу на тим изборима. Јединствена Русија и председник Русије Владимир Путин вратили су достојанство и суверенитет руском народу и држави које им историјски припада. Може се рећи да је достојанство враћено не само руском народу, већ и свим православним народима на свету који у Русији виде свог заштитника. У протеклих 16 година били смо сведоци политичког, војног и економског јачања Русије које је довело до тога да Русија може одлучно и енергично да заштити руски народ у Украјини, да врати у свој састав Крим, као и да снажно војно дејствује у Сирији, преузимајући улогу глобалног лидера у борби против тероризма. На унутрашњем плану Русија је доживела научно-технолошки и економски препород који је Русију учинио једном од најснажнијих економија на свету. Захваљујући томе учињен је огроман напредак у области здравства и социјалне политике, као и демографске обнове земље. Зато Српска народна партија и ја лично дајемо најснажнију подршку Јединственој Русији да победи на овим изборима.

У Русији се очекивало да после избора у Србији, одржаних у априлу овде године, српска влада формира институције за развој сарадње са Русијом. Ви сте били један од људи који је ушао у коалицију са сада владајућом Српском напредном странком управо обећавајући бирачима формирање таквих институција. Зашто те институције до сада нису формиране и да ли ваши бирачи због тога имају право да се осећају изневерено?

Поповић: Да, наша коалиција је то обећала свима који су гласали за нас на изборима. Ја сам од премијера Србије добио чврсте гаранције да ће такве институције бити формиране у најскоријем року. Јер формирање тих инстутуција је у најбољем интересу, пре свега, Србије. Следећег месеца нас очекују важни догађаји за развој српско-руских односа. Од састанка мешовитог комитета влада Србије и Русије, преко отварања почасног конзулата Србије у Санкт Петербургу, до важне посете премијера Медведева Србији у другој половини октобра. Надам се да ће до тада српска влада формирати институције за сарадњу са Русијом, како би наша земља могла на најбољи могући начин да искористи све позитивне ефекте и потенцијале међудржавне сарадње Србије и Русије.