Прочитај ми чланак

БОГАТАШИ, ОДАКЛЕ ПАРЕ: Политичари који су се обогатили на саслушању код порезника!

0

politicari-porez

Србија би до марта требало коначно да усвоји закон о пореклу имовине, након чега ће се стећи услови да Пореска управа започне детаљну проверу свих прихода и имовине политичара.

Наиме, како сазнајемо, по усвајању овог акта порезницима ће бити одрешене руке да чешљају имовину политичара, нарочито оних чија су легална примања много мања у односу на некретнине и остала богатства која поседују.

Дугачак списак

tomislav-radomir

– Тако ће коначно да се утврди одакле неким политичарима дугачак списак некретнина, који је несразмеран са приходима које су пријавили. Постаће сасвим јасно којим новцем су појединци финансирали живот на високој нози иако, према званичним подацима, нису имали високе зараде. Одредбе закона односиће се на све оне политичаре у власти, али и оне који су опозицији. Порекло богатства тако ће морати да оправдају председник Србије Томислав Николић, градоначелник Крагујевца Радомир Николић, лидери НС Велимир Илић и ЛДП Чедомир Јовановић али и председник ИО СПС Бранко Ружић. Тако би у оквиру акције демократа Драган Шутановац могао да докаже како је са суинвеститорима купио плац од 1,5 милиона евра, на који начин је градоначелник Крагујевца с платом од 126.000 динара стекао имовину више од 250.000 евра и како је директор ЕПС Александар Обрадовић успео да купи скупоцене сатове чија је укупна вредност око 50.000 евра, док месечно прима 167.000 динара – напомиње извор Курира и набраја само нека имена политичара који ће се наћи под лупом порезника.

Завођење реда

Недавно је и сам премијер Александар Вучић изјавио да је обавеза Србије да усвоји антикорупцијске законе, али и донесе стратегију. Усвајање закона о пореклу имовине већ је најављивано неколико пута, али сада је извесно да ће се коначан текст наћи ускоро на усвајању на седници Владе Србије, а затим и пред парламентом.

Директорка Агенције за борбу против корупције Татјана Бабић поздравља оштрију контролу прихода и имовине политичара, што ће усвајање овог закона омогућити.

– Акција Пореске управе биће одлична допуна раду Агенције, будући да су политичари дужни да јој годишње пријављују имовинско стање, а да су наше законске могућности ограничене. Свако има своје надлежности, а сасвим је сигурно да Пореска управа упоредним чешљањем података може да утврди шта заиста политичари поседују – каже Бабићева.

sutanovac-zgradaШутановчев капитал…Зграда на Врачару

Извлачили се

Аналитичар Бранко Радун наводи да је овакав потез морао и раније да се предузме.

– Чињеница је да су они до сада вешто изостављани из контрола, осим имовинских карата, које морају годишње да достављају Агенцији. Јавност ће овакву акцију добро прихватити. Коначно ће се видети да ли су политичари заиста платили порез колико је требало да плате или су нешто прикрили. Порезнике очекује велики посао јер уопште није једноставно утврдити евентуалну утају пореза – каже Радун, док економиста Милан Ковачевић најављује да контролоре порекла новца чекају пуне руке посла јер је заташкавање пореза у Србији широко распрострањено.

– Из тог разлога добро је што ће порезници сада преиспитивати и имовину политичара. Иначе, све време је постојала могућност да се њихова имовина унакрсно испита, али не знам зашто то није рађено. Стога ће ово сада бити добра прилика да се утврде сви детаљи у вези са имовином и приходима – каже Ковачевић.

politcari-porez-bogatstvo

Била на тапету Агенције
ТРИВАНОВА ПРОДАЛА СТАН КОЈИ НИЈЕ ПРИЈАВИЛА ЗА 80.000 ЕВРА

Због прикривања имовине, Агенција за борбу против корупције је већ подносила кривичне пријаве, и то против демократе Драгана Шутановца, бивше чланице ДС Јелене Триван, али и лидера ЛДП Чедомира Јовановића. Триванова је била на тапету јер је продала стан у Учитељском насељу у Београду за 80.000 евра, који није пријавила. Када је реч о лидеру ЛДП, Агенција је пре четири године затражила од надлежних да подигну кривичну пријаву јер није пренео управљачка права у привредном друштву „Радна група д. о. о.“. 

Наставља се акција порезника

На списку још десетак певача

Пореска управа наставиће данас чешљање имовине естрадних личности, а на списку је још десетак певача и певачица, који ће морати да доказују богатство којим се јавно хвале.

Подсетимо, прошлог уторка Пореска управа започела је акцију утврђивања да ли су певачи платили порез на хонорар за новогодишњу ноћ, а који су, бар према писању медија, износили и до 50.000 евра. Грубе процене стручњака показују да српска естрада годишње утаји чак 87 милиона евра јер не пријављује стварне приходе. Прва је исказ дала Сандра Африка, која је позвана јер има вилу, два „џипа“, глисер, луксузни накит и скупоцену гардеробу. Међутим, на испитивању ова певачица је тврдила да пева за џабе, да је БМW X6 добила од дечка, а да јој „мерцедес С320“ поклонила баба. Порекло имовине доказивала је и „новосадска барбика“ Наташа Беквалац, која се касније вајкала да „јој је отац Драгослав дао паре за стан“, који је недавно купила.

О имовини је „певао“ Мирослав Илић, који је касније рекао да је „чист као суза“, али и Рада Манојловић, која се жалила да „вози стари ‚пежо‘“ и „да живи као подстанар“. Певачица Јелена Карлеуша је на давање исказа дошла носећи, уместо папира, модни магазин јер, како је рекла, „има само чист образ“! Последњи су исказ дали Вера Матовић и Жељко Јоксимовић, који се на позив одазвао носећи фасциклу са папирима. Јоксимовић је са инспекторима био чак четири сата јер је, како је новинарима касније објаснио, „много зарадио“. 

(Курир)