Прочитај ми чланак

ЕПС давао милионске послове великом пореском дужнику: За месец дана 8 уговора са..

0

Фирма “Феромонт”, која је била један од највећих пореских дужника у Србији, годинама добија уносне послове од Електропривреде Србије, упркос дугу према држави. Недавно је у у конзорцијуму са још једном компанијом добила посао вредан скоро 2,7 милиона евра од ЕПС-а, а само у овом месецу са истим државним предузећем склопила је чак осам послова. Ова фирма нашла се и списку 14 потписника писма председнику Србије Александру Вучићу у којем пружају подршку Милораду Грчићу, тадашњем директору ЕПС-а.

Фирма “Феромонт инжењеринг” која се бави машинском обрадом метала, према званичним подацима Пореске управе, током 2022. године нашла се на листи највећих пореских дужника, јер је дуговала скоро 300.000 евра. То није спречило државу да овој компанији и тада додељује послове, а та “традиција” наставила се и након што је “Феромонт” “испао” са ове неславне листе.

Последњи у низу таквих уносних послова “Феромонт” је добио 23. јануара од ЕПС-а, државног предузећа од којег ова фирма добија већину својих послова. У конзорцијуму са пољском фирмом и “Техничким центром – инспект ДОО” као подизвођачем радова, “Феромонт” је добио посао капиталног ремонта турбине у ТЕНТ-у А, вредан чак 2,68 милиона евра без ПДВ-а.

Да се “Феромонт” може сматрати омиљеном ЕПС-овом фирмом, говоре и уговори о пословима који су додељени овој приватној фирми, у којој власништво дели 12 особа непознатих јавности. Тако је “Феромонт” од почетка године, дакле за мање од месецц дана, сам или у конзорцијуму, од ЕПС-а добио осам послова вредних око 3,98 милиона евра. Овај последњи убедљиво је највреднији.

У два посла, “Феромонт” је уговор склопио сам, а у преосталих шест случајева, понуду је поднео у конзорцијуму с другим понуђачима. У четири од тих шест, ова фирма била је носилац посла.

Пре него што му је додељен вишемилионски посао, “Феромонт” је потписао уговор вредан око 335.200 евра за одржавање система и примера ради, 327.600 за пројектовање.

Од почетка године, “Феромонт” је послове добијао искључиво од ЕПС-а, а током претходних година, ова фирма потписала је и један уговор са “Београдским електранама”.

Све остале послове добила је од Електропривреде.

Подршка за Грчића

Да ова фирма гаји блиске односе са руководоством ЕПС-а показало је и писмо председнику Вучићу о подршци Милораду Грчићу, тадашњем директору од ког је јавност због колапса система у Електропривреди тражила оставку. На списку потписника било је укупно 14 фирми, а међу њима се нашао и „Феромонт“.

У писму је Вучић замољен да се настави политика вођења ЕПС-а на начин како је то чинио до сад Милорад Грчић. Они су навели да су Грчићева енергија, организационе способности и конструктивни притисак у свим технолошким процесима омогућили да се бројни ремонти заврше пре рока.

„Феромонт“ држи 12 особа, дуговали стотине хиљада евра за порез

Према подацима из Агенције за привредне регистре, власништво над “Феромонтом” дели чак 12 особа које нису познате јавности.

У финансијском извештају наводи се да је “Феромонт” 2022. годину завршио са око 138.500 евра чистог добитка. Међутим, исте те године, 31. јула, Пореска управа ставила ову фирму на листу пореских дужника, јер дотад нису исплатили скоро 300.000 евра пореза.

Већ наредне године “Феромонт” је “скинут” са листе, а једном приликом, крајем 2022, демантовали су да дугују ишта, и притом је Пореска управа саопштила да је за пет месеци фирма намирила своје обавезе. До објављивања овог текста, од “Феромонта” нисмо добили одговор на питање да ли тренутно имају неке пореске дугове.