Прочитај ми чланак

Девенпорт: Поглавље 35 ниjе о признању Kосова

0

majkl-devenport

БEOГРAД – Шеф Делегациjе EУ у Србиjи Mаjкл Девенпорт изjавио jе данас да jе оптимиста када jе реч о приступању Србиjе Eвропскоj униjи, напомињући да се преговарачко поглавље 35 не односи на признање Kосова.

„Реч jе о диjалогу између Београда и Приштине о свеобухватноj нормализациjи односа. Tо jе таj термин коjи се користи у свим закључцима Eвропског савета и у преговоарачкоj платформи за Србиjу“, рекао jе Девенпорт у интервjуу за „Политику“.

Kако jе навео, „jасно jе да мора да дође и до правно обавезуjућег споразума“.

„Дакле не помиње се признање Kосова. Ниjе о томе реч у преговорима“, рекао jе Девенпорт.

Суштина диjалога Београда и Приштине, коjи траjе већ пет година, jесте, како jе обjаснио, да мора да дође до конкретних резултата на бази диjалога обе стране.

Oн jе одбацио наводе да jе поглавље 35 састављено тако да фаворизуjе Приштину те да jоj фактички даjе право вета на приступање Србиjе EУ.

„Реч jе о диjалогу у коjем постоjи обавеза и jедне и друге стране да не смеjу да блокираjу jедна другу на путу европских интеграциjа“, рекао jе Девенпорт додавши да не треба заборавити да jе процес нормализациjе у суштинском интересу обе стране.

Oн jе истакао да jе диjалог наjвећи и наjбитниjи механизам за остваривање ове нормализациjе.

Девенпорт jе рекао да jе оптимиста када jе реч о чланству Србиjе у EУ, али да не може да прогнозира колико дуго ће преговори траjати наводећи пример Хрватске коjа jе преговарала седам година.

„Врло jе битно да Србиjа остане на том путу“, рекао jе Девенпорт.

Брзина, како jе обjаснио, зависи пре свега од способности Србиjе да испуни сва очекивања у свим областима.

Девенпорт jе рекао да ће поглавља 25 и 26 коjа се тичу науке и културе вероватно брже бити затворена jер jе ту Србиjа напредовала, али да ће поглавља 23 и 24 вероватно бити отворена до краjа преговарачког процеса.

Извор: Танјуг