Прочитај ми чланак

ПОДГОРИЦА ПРОТЕСТ (9.ДАН): Црногорци и Срби могу да живе заједно и да руше режим (ВИДЕО)

0

Деветог дана протеста у Подгорици, упркос киши окупио се велики број грађана. Функционер Демократског Фронта и лидер Покрета за промјене Небојша Медојевић поручио је да режимски медији траже разлике и свађе међу њима.

„Нема подјела и свађа. Највећи допринос ДФ-а је што је показао да Црногорци и Срби могу да живе заједно и да руше режим. Ја сам увијек говорио да нема државе без демократије. Ђукановић је деведесетих година тјерао људе у рат, а сада их је издао и створио приватну државу Црну Гору д.о.о„, рекао је Медојевић.

Он је са протеста испред Скупштине послао поздраве господину Славку Перовићу, бившем предсједнику ЛСЦГ, поручивши му да ово није Црна Гора за коју су се борили. Ова порука је награђена бурним аплаузом окупљених грађана.

Како је додао, народ је преварен од лопова и криминалаца, а Ђукановића интересује приватни посјед.

„Шаљемо му поруку да ово није његова Црна Гора. Ако нема фер и слободних избора власт ради шта жели. Зато је мјесто овдје свима онима који су се борили за независну Црну Гору„, рекао је Медојевић.

Он је позвао, како је рекао, господу из опозиције да им се придружи.

„Посебно УРА која нас је назвала ретрограднима. Како можемо бити ретроградни када се боримо за слободу?„, питао је Медојевић.

Он је рекао да је данас 5.октобар у Црној Гори, али да се ипак преко ноћи не може срушити власт, али да је режим начет.

„Радимо велику ствар, потребна је одлучност и упорност. Ми смо једно, ово је наша Црна Гора. Није Мило Црна Гора. Држава је народ, а народ је састављен од слободних појединаца. Изборимо се за слободу, нема предаје, диктатор мора пасти„, закључио је Медојевић.

Никола Горановић из студентске организације ОСА поручио је да ће испред Скупштине Црне Горе остати још 99 дана ако је потребно, односно све док не дођу до циља.

„Породицу као основну ћелију друштва су затровали и створили приватне факултете и фирме. Неопходно је да се сви млади прикључе протестима јер нема повлачења, нема предаје„, рекао је Горановић.

Душко Томашевић из НОВЕ, поручио је да се у Подгорици бије битка и рјешава будућност његове и дјеце окупљених.

„Не дамо да нико одлучује о њиховим судбинама. Не дозволимо да се више ико пита ко си, чији си и одакле си и може ли се добити посао само ако имаш чланску карту ДПС-а. Осјећам се поносним што никада нијесма био њихов члан. Очекивали су да овдје неће бити никог, али никад чистија и поштенија скупина се нигдје није окупила. Дођите и придружите се„, рекао је Томашевић.

Испред ДНП-а се обратио Драган Бојовић и рекао да Влада мора да падне.

„Картагина ће, ипак, пасти! Чувени римски државник Катон Старији започињао је и завршавао сваки свој говор у Сенату. Упркос убјеђивању осталих сенатора да то не ради он је наставио да прича о економији, о интеграцијама, о просперитету, о социјалној правди и неправди али је сваки свој говор опет завршавао ријечима: Картагина ће, ипак, пасти!“, рекао је Бојовић.

Бојовић је казао и да у кризним временима, не може се остати неутралан и да се на протестима одлучује хоће ли бити слободни људи или робови. Такође је навео да није протест само Демократског фронта и протест само Црногораца, или Срба, или Хрвата, или Бошњака већ протест читавог обесправљеног и опљачканог народа Црне Горе.

„Драги наши саборци опозиционари који нијесте вечерас овдје са нама: Разумијемо ми ваше политичке методе и стратегије, знамо ми за различите облике политичке борбе, схватамо ми и вашу политичку сумњичавост, суздржаност и потребу за амандманским дјеловањем. Али зар нијесмо већ хиљаду пута до сада покушали и испробали све? Зато дођите и придружите нам се. Јер, Влада мора пасти!“, рекао је Бојовић.

Испред Покрета за промјене се обратила и Ива Бајковић који ја рекла да се они нису окупили испред Скупштине због било које нације ни због цркве већ због јединственог рушења режима Мила Ђукановића.

Подсјећамо, подршку Демократском фронту у протестима данас су пружили грађани из петнаест црногорских градова. Са свих петнаест скупова послата је једна иста порука, а то је формирање прелазне Владе.

Грађани из петнаест црногорских општина, наставиће са пружањем подршке и своје следеће окупљање најавили су већ за четвртак.

protest-niksic-2
Протестне шетње по градовима у Црној Гори

У већини градова у Црној Гори одржане су протестне шетње које је организовао Демократски фронт. На њима је јасно послата порука да неће одступати док се и на локалном нивоу не оформи прелазна власт која ће створити услове за фер и демократске локалне изборе.

Упркос ружном времену и киши, велики број Никшићана прошетало је данас од Трга Шака Петровића до зграде Општине гдје је Јанко Милатовић, предсједник никшићког ОО Нове, прочитао захтјеве.

Са протестне шетње послата је јасна порука да су и они спремни за велике промјене, како у њиховом граду, тако и у цијелој држави.

„Тражимо да се на нивоу наше Општине успостави прелазна власт састављена од свих парламентарних субјеката како би се наредне године заједно са парламентарним изборима одржали локални ванредни избори„, прочитао је захтјеве док су окупљени протестанти скандирали „Оставке“ и „Напоље“.

Захтјеви ће, казао је Милатовић, бити предати општинској администрацији, а у четвртак је заказао ново окупљање у граду под Требјесом уз захвалност полицији на „асистенцији приликом протестне шетње“.

Са демонстрантима је био и Андрија Мандић, предсједник Нове српске демократије.

Прелазна власт и у Даниловграду

Око 100 Даниловгрђана окупило се данас испред цркве Свете Текле, одакле су, наставили шетњу до зграде Општине, гдје су подржали захтјеве који су челници Демократског фронта саопштили 27. септембра у Подгорици.

Окупљенима се обратила професорица српског језика и књижевности Мила Вукељић која је исказала „потпуну солидарност са упорношћу демократске опозиције да истрају у протестима“.

„Тражимо да се и на нивоу општине успостави прелaзна власт састављена од свих парламентарних субјеката како би се наредне године заједно са парламентарним изборима одржали и локални избори“, казала је Вукељић.

Међу окупљенима у Даниловграду био је и функционер ДФ-а Предраг Булатовић. Након краћег задржавања испред Општине Даниловград, окупљени су се упутили ка Подгорици, како би подржали протесте испред зграде Скупштине.

protest pljevlja-1

Мојковчани данас сахранили страх

Подршка је стигла и од грађана Мојковца, који су данас кренули, како је казао др. Милоје Зејак, на сахрану страху. Упркос снажним репресивним методама, односно застрашивању грађана, гдје су полициске снаге биле распоређене на сваком ћошку, што је својствена метода владајућег ДПС-а у Мојковцу,  десетине храбрих грађана жељни промјена и боље будућности за своју дјецу изашало је на главни градски Трг.

„Ако мисле да забране наша окупљања, неће им проћи али у крајњем случају и ми имамо памети, мозга и храбрости па им поручујем… овдје смо се окупили да идемо на сахрану, коме смо кренули на сахрану, питаће нас они, одговорићемо… ми овдје од данас сахрањујемо страх, и сахрањиваћемо га све док се не испуне наши захтјеви!“, поручио је др. Милоје Зејак потпредсједник Демократске српске странке (ДСС-а) у Црној Гори и предсједник општинско одбора Мојковца.

Неколико стотина Пљевљака прошетало улицама

Одборници и функционери Демократског Фронта  Пљевља са неколико стотина грађана прошетали су од Цркве Свете Петке до зграде општине Пљевља. Са овог мјеста упутили су поруку да и они желе прелазну власт, као и да се у овам граду коначно почну дешавати промјене. Протестну шетњу обезбјеђивало је велики број припадника МУПА-а, који су били распоређени на свим раскрсницама.

Зејак је је јутрос био позван на информативни разговор у полицију поводом окупљања, али га репресивне методе, каже, нису могле застрашити.

Он је у име локалног Демократског фронта поручио да су захтјеви њиховог окупљања опште познати, а то је пад актуелне и формирање прелазне владе, како на државном тако и на локалном нивоу.  

„Тражимо да се и на основу наше општине успостави прелазна власт састављена од свих парламентарних субјеката како би се наредене године са парламентарним изборима одржали и вандредни локални избори у Мојковцу. Владајућа структура ДПС-а у Мојковцу је упорно кршила процедуре и крала изборе у нашем граду“, казао је он додајући да они који се данас у Мојковцу представљају као власт имају проблематичан и сумљиви легитимитет који треба испитати на поштеним изборима.  

Како је казао у наредних пар дана упутиће се захтјев свим опозиционим одборницима, да се обједињено напусти локални парламент, како би, заједнички делегитимисали, истиче он, власт која је успостављена на изборниој крађи.

„Прошло је двије године од како су завршени локални избори у нашем граду на којима је ДПС освојио апсолутну власт, у ствари нијесу они освојили гласове на локалним изборима и тако добили апсолутну већину већ су изборе брутално покрали, као и све изборе у Црној Гори у протеклих двадесетпет година„, казао је Горан Филиповић одборник и функционер СНП-а у Мојковцу додајући да је ДПС  како каже, бруталну крађу, спровео под притисцима, уцијенама и куповином гласова.

„Значи Марковић и Вељовић, а има још на стотине мојковчана који су се дебело ухљебили у Влади и институцијама око Владе Црне Горе, населили Вектре, Жабљак и хотеле по црногорском приморју. Ти људи само долазе у Мојковац у вријеме одржавања избора и тада нападну на ову ситорињу и пропали град да их гласају„, истако је Филиповић додајући да је у Мојковцу у протекле двије године од локалних избора сиромаштво још веће, становништва је све мање, посла нема, повећао се број социјалних давања док најбоље ради градска капела. То је показатељ, истиче он, просперитета, који је донела власт ДПС-а.

У Бијелом Пољу око 200  грађана учествовало у протестној шетњи улицама града

Бјелопољци су протестну шетњу започели код хотела „Бијела Рада“, а наставили главним улицама свог града. Присутнима су се обратили функционери Демократског Фронта Јанко Вучинић из Радничке партије и Светислав Перишић из Демократске народне партије.

Лидер ДНП Бијело Поље Светислав Перишић казао је да је том граду неопходна нова власт која би била изабрана на првим поштеним и фер изборима.

Он је тражио да се формира прелазна власт те да се распишу локални избори који би били одржани истовремено са парламентарним.

Захтјеве локалној управи прочитала је одборница Јелена Кљајевић.

Током протестне шетње ротестанти су скандирали „Мило лопове“, „Готов је“, и „Вратите отето“. Зграду Општине је обезбјеђивало неколико десетина полицајаца. Скуп је прошао без инцидената, а следећи је за четвртак најавио функционер Нове Вукота Дуловић.

bar-2

И Барани протестном шетњом до прелазне Владе

Упркос киши која је падала током цијелог поподнева, и Барани су се данас протестном шетњом од центра града до зграде Скупштине општине придружили захтјевима за успостављање прелазне Владе и локалне управе.

У име организатора протеста проглас којим је затражено распуштање власти на републичком и локалном нивоу и формирање привремене техничке владе која би обезбиједила услове за фер и поштене изборе, прочитао је функционер Демократског фронта Дејан Ђуровић.

Он је казао да Барани подржавају захтјеве демократске опозиције који су саопштени 27. септембра о паду актуелне и формирању прелазне владе, исказујући потпуну солидарност са њиховом упорношћу да истрају на протестима до испуњења свих захтјева, „вођени већинском вољом грађана наше општине за изградњом правног и демократског политичког система, враћањем повјерења у изборни процес и изласком из дубоке политичке, економске, социјалне и моралне кризе, и ријешени да кроз протесте пружимо одлучан демократски отпор вишедеценијском правном насиљу, неправди, омаловажавању и крађи још једних избора“.

„Тражимо да се на нивоу наше општине успостави прелазна власт састављена од свих парламентарних субјеката, како би се наредне године, заједно са парламентарним изборима, одржали ванредни локални избори“, казао је Ђуровић и додао да ово није посљедње окупљање.

Скупу је поред лидера локалних општинских одбора партија које чине Демократски фронт присуствовао и члан предсједништва тог политичког савеза др Страхиња Булајић.

Наредно окупљање Барана заказано је за четвртак у 18 часова пред градском Робном кућом.

Протестна шетња и у Тивту

Демократски Фронт организовао је вечерас протестну шетњу у Тивту којим је подржао захтјеве о паду актуелне и формирању прелазне владе.Транспарент „Слобода тражи људе“ демонстранти предвођени предсједником и потпредсједником тиватског одбора Нове, Ратом Брајковићем и Савом Клакором као и предсједницима, одборницима и члановима тиватских опозиционих странака носили су улицом Друге далматинске од старе до нове зграде општине гдје је прочитан проглас.

 

BULAJIC crnogorska opozicija

Протести нису мање грађански након наступа митрополита Амфилохија

Демократском фронту веома је важно што су подршку за протест добили од митрополита црногорско приморског Амфилохија, казао је посланик Страхиња Булајић, наводећи да у том политичком савезу није било несугласица тим поводом Амфилохије је рекао да његово појављивање на протесту испред зграде црногорског парламента није мијешање у политички и јавни живот, већ брига о души народа и слободи.

Упитан како су у Фронту доживјели наступ Амфилохија, и да ли су сви прихватили да он наступа, Булајић је казао да су данас на сједници предсједништва разговарали о свим питањима, и да ту нема никаквих проблема.“Високо преосвећени митрополит црногорско приморски синоћ је удостојио овај скуп, и морам да саопштим да нам је много важно што је подршка протест дошла са тако важне адресе”, казао је Булајић на конфернцији за новинаре, преноси Мина.

Булајић је оцијенио да је Амфилохије једно од највећих имена у теологији свјетског православља.“И веома је важно кад са такве стране дође таква подршка. Он је позивао на мир, толеранцију, братску слогу, морални и духовни препород Црне Горе. А желим да кажем да је наша бина отворена и за остале црквене великодостојнике који су спремни да дођу и да се обрате народу”, поручио је он.

Коментаришући оцјене из власти да довођењем Амфилохија покушавају да спасу протест од фијаска, Булајић је казао да они о фијаску говоре упорно и прије неко што је протест почео.“Тај фијаксо о коме се тако упорно говори је само пуста жеља. Ово је данас девети дан, а да је фијаско не бисмо саставили ни први. Ми идемо даље, а коме то није мило-шта ћемо сад”, рекао је он

.На питање да ли су, након наступа митрополита протести и даље грађански, Булајић је казао да сматра да јесу.Коментаришући то што је Амфилохије слао анти НАТО и анти европске ставове, он је навео да је митрополит довољно виспрен, образован и слободан да изнесе свој став

.“Мени лично су много важнији његови позиви на мир, толеранцију, праштање, братску слогу и морални и духовни препород, и то су оне поруке које би добронамјерни требало лако да уоче”, казао је Булајић.На констатацију да је Амфилохије помињао и “отпадање живог меса”, Булајић је одговорио да је то клетва светог Петра.

“И ако сте примијетили митрополит Амфилохије је преносио поруке светог Петра. У десет наврата је рекао да је то њему тог јутра на литургији рекао свети Петар Цетињски”, додао је он.

Булајић је поручио да ДФ наставља са протестима по предвиђеној динамици, и да ће вечерас, као и свако вече у Подгорици бити одржан скуп у 18 сати и 30 минута.

“Шетње по општинама чији је циљ подршка већ испостављеним захтјевима, али и саопштавање става везаног за локалне управе, како би се истовремено десили и парламентарни и локални избори, организоване су по члану два Закона о јавним окупљањима, као друга окупљања за која не треба ниакво обавјештавање”, навео је он.

Булајић је саопштио да ће се и данашње шетње по оштинама организовати сходно закону и прописима.“За друга окупљања, термин који познаје наш закон, није потребна ни најава ни дозвола за њихово одржавање”, појаснио је он.

Булајић је подсјетио да ће шетња бити одржана у 14 општина.Он је казао да ће скупови у другим општинама највјероватније бити периодични. “Наше општинске испоставе ће да одлуче, вјерујем да ће да буде периодично”.

Булајић је рекао да очекују масиван одзив али није желио да прогнозира бројност. Он је поновио да ДФ не интересују одлуке комуналне полиције у вези са простором на који се одржава протест у Подгорици.

Упитан да прокоментарише то што је Секретаријат за комуналне послове и саобраћај прослиједио захтјев Фронта Управи полиције, он је казао да је очигледно да се пребацује одговорност са једних на друге.“Неће нико да стави потпис на било шта, нека се они виде зашто је то тако”, закључио је Булајић.

 

Поред присталица ДФ у протестној шетњи учествовали су предсједници општинских одбора СНП, ДСС, Српске радикалне странке, иницијативног одбора Демократа, Небојша Вукасовић, Дејан Рисанчић, Милета Јаковљевић и Владимир Арсић као и потпредсједник НОВЕ, Славен Радуновић. Њих као и учеснике протестне шетње у Тивту поздравио је потпредсједник и одборник НОВЕ, Саво Клакор.

„Тражимо да се на нивоу наше општине успостави прелазна власт састављена од свих парламентарних субјеката како би се наредне године, заједно са парламентарним изборима одржали локални избори. ДПС је са много већим ентузијазмом и кроз злоупотребу средстава упорно кршила процедуре и крала изборе у нашој општини, тако да они који се представљају као власт имају проблематично сумњив легитимет који треба преиспитати на поштеним изборима“, саопштио је Клакор.

Шетњу су обезбјеђивали припадници тиватског Одјељења безбједности.

Котор за смјену ДПС власти

Демократски фронт организовао је вечерас протестну шетњу улицама Котора. Шетњи су присуствовали одборници опозиције и грађани, као и предсједник ДНП Милан Кнежевић. Учеснике штење испред зграде которске општине поздравио је одборник НОВЕ, Владимир Потпара који је прочитао проглас.

„Морамо поменути Југопетрол, Фјорд, Југооцеанију, Индустријску зону. Морамо их зауставити да не отуђе оно што је остало-Луку Котор и овај рај од обале. Захваљујем вам се на овој предивној и достојанственој шетњи каквој овај древни град заслужује. Подржавамо захтјеве демократске опозиције који су саопштени 27.септембра о паду актуелне и формирању прелазне владе. Исказујући потпуну солидарност са њиховом упорношћу да истрају на протестима до испуњења свих захтјева.“, рекао је Потпара.

Потпара је навео да су вођени већинском вољом грађана которске општине за изградњом правног и демократског политичког система, враћање повјерења у изборни процес и изласком из дубоке политичке, социјалне и моралне кризе, ријешени да кроз протесте пруже одлучан демократски отпор вишедеценијском правном насиљу, неправди, омаловажавању и крађи избора, да траже да се на нивоу њихове општине успостави прелазна власт састављена од свих парламентарних субјеката.

odgorica protest monah i bosnjacka yastava

Дан девети: Упорност доноси побједу

Велики број грађана, заједно са челницима Демократског фронта, провео је осму ноћ заредом испред Скупштине Црне Горе, а протест је ушао у девети дан.

Ноћ испред Скупштине Црне Горе провели су готово сви лидери Демократског фронта.

Организатори протеста су нагласали да је претходна ноћ протекла мирно и да није било ни најмањег инцидента.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије појавио се синоћ на Немањиној обали, гдје заједно са челницима Демократског фронта поздравио присутне и пренио им благослов Светог Петра Цетињског.

„Оно што је народ стварао, то је нестало. Није нестало, ми сада имамо милијардере, који са милијардерима европским и америчким то разрађују. А на другој страни, имамо сиротињу. ‘Није то добро’, каже Свети Петар. Не гради се на томе будућност Црне Горе“, казао је митрополит Амфилохије.

Према његовим ријечима, права Европа је дантеовска, а не ова која је бомбардовала Црну Гору, не тако давно.

Он је казао да његово појављивање није мијешање у политички и јавни живот, већ „брига о души народа и слободи“.

„Опет ће рећи – ево га Амфилохије, опет се бави политиком“, а ’96. сам чак и у пиштаљку свирао заједно са студентима Београдског универзитета“, казао је митрополит Амфилохије.

Он је рекао да му је, када је грађен Храм Христовог Васкрсења у Подгорици, предложено да се учлани у Демократску партију социјалиста.

„А мени је васиона мала, а не да ме упишете у мали ДПС“, нагласио је Амфилохије.

Зграду Скупштине и предсједника обезбјеђивало је више десетина полицајаца.

Челници ДФ протестима траже формирање прелазне владе, коју би чиниле све парламентарне странаке и која би створила услове за одржавање поштених и демократских избора, наводећи да се неће разилазити до испуњавања тих захтјева.

У захтјеву који је упућен Влади, Скупштини и предсједнику Црне Горе, затражена је и потпуна имплементација изборног законодавства, електронска идентификација бирача, пречишћен бирачки списак, контрола свих државних ресурса и служби безбједносних, као и равноправан третман на Јавном сервису. Тиме би се, како се наводи, стекли услови за демократске изборе.

Иначе, претходних осма дана протеста Демократског фронта испред Скупштине Црне Горе у Подгорици протекли су без инцидената, а обиљежила га је добра организација. У главном граду и даље су биле примјетне јаке полицијске снаге.

Говорници, челници Демократског фронта, али и остали, обраћају се грађанима са бине која је била постављена испред Скупштине, са поруком „Слобода тражи људе”.

На протесту су истицане заставе Црне Горе, Србије, Русије и Грчке, као и тробојке бивше заједничке српско-црногорске државе. Учесници протеста су носили транспаренте на којима је писало: „Готово је, Мило, твоје”, „Диктатор је готов”, „Сјаши”, „Иди, Мило”, „Мило, стид те било, све си људско погазио”, „Тражимо оставке”, „Све сте опљачкали”…

Извор: in4s.net- – информативни портал