Прочитај ми чланак

ПОДГОРИЦА ПРОТЕСТ (19.ДАН): И поред кише све више људи у протесту! (ВИДЕО)

0

narodna-masa-19.dan_

Храбри, истрајни и упорни грађани, са кишобранима у руци окупили су се деветнаесту ноћ за редом испред Скупштине Црне Горе. Киша их није могла зауставити, да и вечерас покажу владајућем режиму да су спремни да их коначно свргну са власти, и да не одустају од својих захтјева.

Окупљеним грађанима на почетку, обратио се Милош Шимуновић члан Студентске организације ОСА који је казао да страх животу каља образ често. Он је додао да су студенти будућност друштва јер је то испит зрелости.

„Треба да као здраво разумни скинемо ову власт као потомке ОЗНЕ и УДБЕ. ОСА је респектабилна организација јер њени представници посјећују и стране универзитете и имамо подршку од студената из Европе и добили смо их са најбољих универзитета“, истакао је Шимуновић.

Предсједник ОО Радничке партије Никшић Александар Рогановић је позвао све оне који не подржавају ову власт, да се придруже јер никад није касно, а што прије дођу прије ће се стићи до слободе.

„Многи од њих навијају за нас јер смо последња шанса да се исчупамо из канџи режима. Чујемо ових дана лажи режимских кокота да ми овдје долазимо због дневница. Немој да вас то чуди јер то они гледају кроз себе, код њих се све мјери новцем. Они су патриоте за паре. Ми никада нећемо бити као они„, поручио је Рогановић.

Окупљеним грађанима, обратила се и чланица Мреже жена Покрета за промјене Бојана Зулић. Она је овом приликом истакла да протестује за своју слободу, и слободу грађана Црне Горе.

„Срамота је да млади људи нису најгласнији у овој борби за слободу. Повлашћена елита посјећује најелитније дестинације, наши родитељи не могу да приуште обичан одмор. Моја генерације не зна за другу власт. Моји вршњаци раде послове као конобари и собарице са факултетским дипломама ван своје земље. Дођите овдје да се изборимо за правду и своја права, за бољу Црну Гору гдје ће бити посла за све„, казала је Зулић.

Члан Главног одбора Нове Српске Демократије и одборник Демократског фронта Никшић Маринко Копривица ја казао да се само слободни и храбри људи могу ослободити од лупежа лажова и издајника.

„Мило Ђукановић је почео млад да краде и крао је 25 година. Издао је оне коју су ишли на Дубровник док их је слао тамо, издао своје партијске другове и државу за вријеме бомбардовања ’99 године“, поручио је Копривица.

Копривица је рекао и да се стиди од свога оца који му је оставио индустрију коју је заједно са својим генерацијама стварао, а он за 20 година рада у индустрији није успио да је одбрани од лопова, а бранећи је сам постао дисидент. Такође је навео да ће се стидјети своје дјеце ако не успије да створи боље и праведније друштво.

„Позивам демократску Европу да обрати пажњу на Црну Гору и наш случај диктатуре. Најљепши снови сањају се у тамници. Доље диктатор!“, завршио је своје излагање Копривица.

Функционер ДНП-а Никола Јовановић је казао да су ови протести и протестанти пробудили тренутну власт из бунила, збацили окове и запалили фитиљ слободе.

„Хоћемо слободу и слободне изборе, доста је било криминала и корупције. Из слободе коју тражимо родиће се друге слободе. Зато нико нема оправдања што се није појавио овдје. Ово је мјесто гдје се бори за слободу“, сматра Јовановић.

Он је још додао да се протестанти не могу растјерати сузавцем.

„Желим да поручим министру Коњевићу ово ти је последња опомена. Није твоје да асистираш Комуналној полицији да растјерује протесте. Твоје је да асистираш Врховном државном тужиоцу да покрене оптужнице против оних који су крали ову земљу. Ако не знате ко су, ми ћемо вам рећи„, закључио је Јовановић.

Члан Главног одбора НСД, Душко Томашевић је казао да чека дан када ће тренутна власт сјести за столом и коначно организовати поштене изборе, не зато што хоће, него зато што морају.

„Имам право да питам гдје су људи са којима сам се борио за све оно што је добро, гдје су Демократе, гдје је МАНС, гдје је Вања Ћаловић? Чека је бина јер смо ми били са њом када је требало. Она је тада говорила на окупираној, а ми сада на Слободној територији. Вања, чекају те ови поштени и честити људи„, поручио је Томашевић.

На вечерашњем скупу, у знак подршке ДФ-у присутнима се обратила и бивша функционерка Либералног савеза Црне Горе,Татјана Раичевић, са поруком да се стиди предсједника странке која се позива на идеју либерала.

„Вечерас нећу говорити о ДПС-у већ о неким партијама које имају по једног посланика, а уживају исте привилегије таман као ДПС. Једна од њих је Либерална партија Андрије Поповића. Врхунац његове политичке бламаже је то што тражи да му се ви помјерите да несметано прошета до Скупштине и тако испуни норму“, рекла је Раичевић.

Она је нагласила обавезу свих слободних грађана Црне Горе који желе боље својој земљи.

„Сви морамо схватити да је ово наша кућа и наш праг. Наша је дужност да останемо усправни. Сањамо слободну Црну Гору без ДПС гдје ћемо сами одлучивати о нашој судбини„, казала је она.

Члан одбора ПзП-а Ранко Алигрудић, је поручио свим грађанима Црне Горе да не иду ни лијево, ни десно, већ право на протесте.

Он вечерас није хтио да критикује Владу из разлога што је Генерални секретар НАТО-а Јанс Столтенберг био веома критички настројен према министрима у Влади. Он их је због тога, вечерас одбранио.

„Знате ли господине Столтенберг, да је наш министар Ивановић мојим Зећанима рекао да ми имамо најбољу пољопривреду на свијету? Оберемо бостан сваке године!“, био је ироничан Алигрудић.

И члан пресједништва ДФ-а Страхиња Булајић је оцијенио да власт има намјеру да од политичких партија прави тајна удружења и обори одредбе закона, преко оцјене уставности пред Уставним судом, који су биле опште прихваћене.

„Е па онда људи, чему партије? Чему изборна кампања? Политички живот је јавни живот који је изложен суду јавности. Нема ту мјеста за тајновитост. Хтјели смо да се изборимо да се све странке и партије, странчице и странкоиди изборе за своја права“, казао је Булајић.

Он је још додао да то све значи да је Црна Гора претполитичко друштво гдје још није дошло до подјеле власти.

„Испред ДФ који је изгласавао изборни закон желимо да обавјестимо ЕУ и Уставни суд, ДФ ће повући своје гласове гдје ће се констатовати да ова земља нема изборно законодавство и ова земља ће ући у нову врсту кризе гдје се неће моћи организовати никакав изборни процес„, поручио је Булајић.

Рођенданско славље у кампу

Како у протестном кампу функционише све као у обичном животу, све активности су заступљене као у било ком насељу. Тако је и Савић Радетић прославио свој 66. рођендан, како даноноћно проводи вријеме пред Скупштином на антивладиним протестима.

„Ја овдје славим 66. рођендан и мислим да је то јединствен случај у свијету да неко слави рођендан пред скупштином и то је доказ колико смо спремни да истрајемо“, рекао је Радетић.

Он је поменуо и премијера Владе Црне Горе при његовим почецима.

„Био сам један од оних који су га довели на власт. Пео сам се на ово околно дрвеће да видим колико има подршке. Ови протести су му порука да нас не смије вријеђати. Он је заборавио да је дошао са улице, није било никаквих избора“, навео је Радетић.

У антивладином и добром расположењу, Радетић слави слободу колико и свој рођендан на Слободној територији.

031506 Momir Bulatovic 10

Момир Булатовић: НАТО Црној Гори дугује крв

Бивши председник Црне Горе и премијер Савезне Републике Југославије Момир Булатовић изјавио је да актуелна црногорска власт обмањује своје саговорнике, укључујући и генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга, и износи неистине о високом степену подршке јавности за улазак у тај војни савез.

Булатовић је за Спутњик рекао да се у такозваној јавној расправи о овом питању може чути глас само добро плаћених чиновника и лавина нетачних података и полуистина о Црној Гори и самом НАТО-у.

„НАТО мора да зна да у Црној Гори постоји огроман број људи који овај војни савез сматрају злочиначком организацијом која супротно одредбама међународног права и далеко од разума, правде и морала убија људе широм планете и разара бројне државе„, каже Булатовић.

Он је додао да НАТО не сме да заборави да је приликом агресије на СРЈ преко 350.000 припадника Војске Југославије пружило снажан и војнички частан отпор његовој војној сили и да је у Црној Гори тада било више од 30.000 припадника Војске Југославије.

„То су грађани Црне Горе, истина сада у годинама када су ближи трећепозивцима, али који снажно памте да је НАТО убијао наше људе, укључујући цивиле и посебно децу, да је разарао нашу земљу и тровао нам ваздух и воду. Са становишта слободарске и борбене традиције Црне Горе, НАТО нама није никакав пријатељ, већ војни савез који Црној Гори дугује крв. Једном смо већ ратовали с њим, па нека то буде довољно. Нека нам не долазе опет, бићемо још већи пријатељи„, рекао је Булатовић.

Иако се, како каже, одавно не бави дневном политиком, све са сигурношћу зна, јер је као председник ратне савезне владе остао у контакту са хиљадама ондашњих сабораца и уверио се да они бомбардовање СРЈ нису заборавили нити су потпали под захукталу пропагандну машинерију.

„Биће добро да све ово скупа зна и НАТО“, додао је Булатовић.

Коментаришући Столтенбергову изјаву да је Црна Гора направила значајне помаке у области владавине права, Булатовић је рекао да се око НАТО-а преде организована мрежа лажи тако да је „ова мала ситна лаж ништа у односу на све што прати активности око прикључења Црне Горе том војном савезу„.

„Није та шминка која се овде показује о некој владавини права и демократији нешто што може да сакрије једно трагично стање у демократском, политичком, а посебно у привредном животу Црне Горе„, закључио је бивши председник Црне Горе.

Извор: in4s.net