• Почетна
  • ВИДЕО
  • ПОДГОРИЦА – БИЋЕ БУРНО (10.ДАН): Власт решила да реагује; опозиција и даље на улицама (ВИДЕО)
Прочитај ми чланак

ПОДГОРИЦА – БИЋЕ БУРНО (10.ДАН): Власт решила да реагује; опозиција и даље на улицама (ВИДЕО)

0

Градска управа Подгорице наложила је организаторима протеста Демократском фронту да до сјутра ујутро у 10 часова уклоне бину и шаторе са главне саобраћајнице на Булевару Светог Петра Цетињског у Подгорици, и премјесте је у парк преко пута Скупштине.

Са данашњег скупа ДФ-а лидер Демократске народне партије Милан Кнежевић поручио је да сјутра ујутру испред себе неће ставити народ, већ да ће они, посланици ДФ-а стати испред полиције како би одбранили, како је рекао, слободну територију.

Он је позвао Миодрага Лекића, Радована Асановића, Горана Даниловића и Новицу Станића да им се сјутра придруже, а како је рекао, Станић је најавио долазак. Кнежевић је у свом говору рекао да је десетог дана протеста стање редовно. Он је поручио премијеру Милу Ђукановићу да су протести антилоповски, а не антидемократски.

„Толико сте крали да бисте нам из ока покрали па их затварамо када вас видимо. Крађа вам је постала зависност“, рекао је Кнежевић. Он се осврнуо и на констатацију Ђукановића да ДФ не може уцјењивати са шест одсто подршке.

„Тридесет одсто Црне Горе се налази на овом Булевару, а остали нас подржавају. Да није тако не би се Скупштина одлагала. Она се претворила у препарираног пауна јер се овдје доносе закони. Ако нас само има шест одсто онда ти се Ђукановићу најављујемо на кафу,“, поручио је Кнежевић.

Мато Лаковић из Радничке партије поручио је да је њихова револуција плишана.

„Осамдесет одсто грађана живи испод линије сиромаштва, а дневно многи имају само два евра у џепу“, тврди Лаковић.

Он сматра да је потребно бити доктор наука у глупостима па уништити црногорску привреду.

„Тако је радничка класа пала на најниже гране у Црној Гори“, казао је Лаковић.

Члан НОВА-е Миодраг Бешовић поручио је да су сва велика обећања била изневјерена.

„Лагали су да ће грађани живјети боље, а ништа од тога нијесу урадили. Годинама су нас крали и пљачкали и постали експерти у крађи избора“, тврди Бешовић.

Он каже да се по фрижидерима види каква нам је власти и стање у држави.

„Годинама се ради на лагању народа, а на јачању појединаца и култа личности Мила Ђукановића и другова. Настављамо само храбро и не дозволимо да нас застрашују“, рекао је Бешовић.

Испред студентске организације ОСА, обратила се Милица Копривица која је позвала студенте да изађу и искажу своје незадовољство.

„Позивам све студенте и моје колеге да изађу на улицу и покушају да промијене проблеме са којима се сусрећу студенти, којих смо сви ми свјесни, а за које је одговорна оваква власт коју подржавају неке друге студентске организације“, рекла је Копривица.

Испред НОВЕ се обратио и Велимир Ераковић који је поменуо и директора Управе полиције, Славка Стојановића.

„Нека се остави Стојановић ћоравог посла око бројања људи по шетњама Демократског фронта, јер нас је све више. Нека се окрене се своме послу и нека хапси криминалце што  је давно заборавио да ради, срам га било“, рекао је Ераковић.

Булатовић: Позивам Ђукановића да поднесе оставку, јер ми нећемо одустати од наших захтјева (ВИДЕО)

Из Демократског фронта и данас су поручили да ће наставити да протестују испред зграде црногорског парламента у Подгорици. Они су са слободне територије позвали премијера Мила Ђукановића да поднесе оставку.

„Демократски фронт наставиће и даље да протестује испред зграде Скупштине Црне Горе“, најавио је посланик ДФ-а Предраг Булатовић.

Протести који су организовани испред зграде Скупштине Црне Горе у организацији ДФ-а, трају већ десет дана.

„Позивам Мила Ђукановића да поднесе оставку. Бићемо истрајни у нашим захтјевима„, казао је Булатовић.

Црногорски покрет (бивши Либерали, сада највећи антиСрби и натофанатици): Протести у служби туђих интереса

Црногорски покрет није нимало изненађен изласком на свјетло дана оних што стоје иза протеста ДФ-а, нити тиме што је саопштена суштина који је разлог блокаде Подгорице кампом на једној од њених најпрометнијих улица. Ми смо већ, у више наврата, саопштили јавности Црне Горе ко стоји иза лакрдије од протеста и што су циљеви те лакрдије. Нажалост, црногорска јавност је толико конфузна да истина има мало шанси да изађе на виђело јер је превише оних који виде ствари по принципу “што је баби мило то јој се и снило”. Једино добро у наступу Aмфилохија Радовића је што је оно што Црногорски покрет говори од почетка протеста јасно изговорио испред Скупштине Црне Горе.

Пратећи реакције појединих политичких и друштвених група постаје јасно да постоји дио Црне Горе којем не би сметало да Aмфилохије Радовић “ујаше” на тенку у црногорску престоницу. Зато је ово добар тренутак да се погледамо у очи и јавно признамо да у Црној Гори постоје (најмање) двије Црне Горе, међусобно непомирљиво супростављене: једна која види Црну Гору као уређену, демократску, цивилизовану, модерну државу и као дио европских и безбједносних интеграција западног свијета, и друга која своју будућност види у антицрногорству, србофилству и русофилству, рециклираној прошлости и супростављености савременој цивилизацији. Нико више нема право да се крије иза празне реторике и социјалне и политичке демагогије, већ је обавеза свих на политичкој сцени Црне Горе и невладиних организација да јасно саопште којој Црној Гори припадају и свој рад усмјере сходно својем опређељењу.

Супротстављање савременој цивилизацији: Циркус под шаторима
Пхото: ин4с.нет

Вријеме је да се престане са политиканством, сузбију сујете, међусобна суревњивост и већ једном схвати да Црна Гора тражи своје синове у одбрани од оних који јој никада у историји нијесу добро мислили. Данас смо, опет, сви на испиту, јер није само СПЦ потписана испод ових протеста, већ су ту у игри и шири геополитички интереси. Ми се нећемо либити да назовемо правим именом оне који су се ставили у службу туђих интереса. Нећемо се бавити опскурантном личношћу Aмфилохија Радовића и његовим наступом. Његов наступ је слика онога што он представља у моралном, интелектуалном и цивилизацијском смислу, као и слика организације којој припада. Он је само пуковник у једном пројекту који Црну Гору хоће да задржи као колонијални простор корифеја инверзивне свијести у данашњој Европи.

Држава Црна Гора и власти Црне Горе се према њему морају опходити сходно томе, ако је циљ Црне Горе да постане дио уређеног свијета и савремене цивилизације. Као и према онима које он истура испред себе.

Он се осврнуо и на данашњу изјаву Ђукановића који је казао да одговорна власт не смије себи дозволити да се понаша у складу са ултиматумима које јој поставља политичка групација са подршком шест одсто грађана, те да су протести антицрногорски.

„Сваки дан су шансе Владе све мање. Ова криза ће се ријешити ако Ђукановић поднесе оставку“, рекао је Булатовић.

Према његовим ријечима ово су широки народни протести, а не протести једне партије.

„Драго нам је што је Ђукановић изашао из политичке јазбине и потврдио да је креатор свих медијских измишљотина„, додао је Булатовић.

Подјећамо јуче су у петнаест црногорских градова, у којима је Демократска партија социјалиста на власти, одржане протестне шетње. Из свих општина Црне Горе, послата је иста порука, а то је формирање прелазне Владе. Булатовић тврди да су оне биле успјешне.

„Упркос незаконитој забрани МУП-а у шетњама је учествовао велики број грађана„, рекао је он и најавио да ће у четвртак поново у тим градовима бити одржане шетње.

Он је оцијенио да због протеста у Подгорици Скупштина не може да ради у пуном капацитету.

„Наше захтјеве и митинге не може замијенити никаква квази група„, истакао је он.

podgorica Protest-1003

Дан десети: Нема одустајања док не падне Влада

Велики број грађана, заједно са челницима Демократског фронта, провео је девету ноћ заредом испред Скупштине Црне Горе, а протест је ушао у десети дан.

Ноћ испред Скупштине Црне Горе провели су готово сви лидери Демократског фронта.

Организатори протеста су нагласали да је претходна ноћ протекла мирно и да није било ни најмањег инцидента.

Функционер Демократског Фронта и лидер Покрета за промјене Небојша Медојевић поручио је да режимски медији траже разлике и свађе међу њима.

„Нема подјела и свађа. Највећи допринос ДФ-а је што је показао да Црногорци и Срби могу да живе заједно и да руше режим. Увијек сам говорио да нема државе без демократије. Ђукановић је деведесетих година тјерао људе у рат, а сада их је издао и створио приватну државу Црну Гору д.о.о.“, рекао је Медојевић.

Како је додао, народ је преварен од лопова и криминалаца, а Ђукановића интересује приватни посјед.

„Шаљемо му поруку да ово није његова Црна Гора. Ако нема фер и слободних избора власт ради шта жели. Зато је мјесто овдје свима онима који су се борили за независну Црну Гору“, рекао је Медојевић.

podgorica Protest-DF-1002

Он је позвао, како је рекао, господу из опозиције да им се придружи.

„Посебно УРА која нас је назвала ретрограднима. Како можемо бити ретроградни када се боримо за слободу“,, питао је Медојевић.

Зграду Скупштине и предсједника обезбјеђивало је више десетина полицајаца.

Челници ДФ протестима траже формирање прелазне владе, коју би чиниле све парламентарне странаке и која би створила услове за одржавање поштених и демократских избора, наводећи да се неће разилазити до испуњавања тих захтјева.

У захтјеву који је упућен Влади, Скупштини и предсједнику Црне Горе, затражена је и потпуна имплементација изборног законодавства, електронска идентификација бирача, пречишћен бирачки списак, контрола свих државних ресурса и служби безбједносних, као и равноправан третман на Јавном сервису. Тиме би се, како се наводи, стекли услови за демократске изборе.

Иначе, претходних девет дана протеста Демократског фронта испред Скупштине Црне Горе у Подгорици протекли су без инцидената, а обиљежила га је добра организација. У главном граду и даље су биле примјетне јаке полицијске снаге.

Говорници, челници Демократског фронта, али и остали, обраћају се грађанима са бине која је била постављена испред Скупштине, са поруком „Слобода тражи људе”.

Подсјећамо, подршку Демократском фронту у протестима у понедјељак су пружили грађани из петнаест црногорских градова. Са свих петнаест скупова послата је једна иста порука, а то је формирање прелазне Владе.

Грађани из петнаест црногорских општина, наставиће са пружањем подршке и своје следеће окупљање најавили  су већ за четвртак.

4845555

Они траже Милову оставку, а он тврди да је то анти-NATO, антицрногорски и антидемократски

ЦРНОГОРСКИ премијер Мило Ђукановић окарактерисао је данас протесте опозиционог Демократског фронта (ДФ) као „анти-црногорске, анти-NATO и анти-демократске“ и оценио да је њихов циљ да се „мимо демократских правила, ванинституционално“ промени власт у Црној Гори.

Ђукановић је у интервјуу Радију Црне Горе казао да је подршка протестима дошла „само са једне адресе“ из Београда „и то не званичне“, што је потврда добрих односа са Србијом.

Навео је да је протесте подржала Демократска странка Србије (ДСС) Војислава Коштунице који је „покушао да осујети“ црногорски пут осамостаљења, због чега Ђукановћ закључује да се организатор протеста „ослања на антицрногорске структуре у окружењу“.

Оцену о „анти-NATO протестима“ Ђукановић је илустровао подршком коју је говором у недељу увече организаторима дао митрополит Српске православне цркве (СПЦ) у Црној Гори Амфилохије, који је и том приликом изразио негативан став према ЕУ и NATO интеграцији.

Црногорски премијер сматра да то што су протести мирни „не значи и да су демократски“ и оцењује да се „догодило неколико кршења“ устава и закона с циљем да се власт испровоцира на реакцију, а организатор себе доведе у позицију жртве.

У том смислу подсетио је да је опозиција у Подгорици прошетала ужим центром града и поред тога што је окупљање дозвољено искључиво испред скупштине, те да су у понедељак одржане протестне шетње у неколико градова и поред забране полиције.

„Власт поступа исправно и не наседа на провокације“, казао је Ђукановић и оценио да је тиме што је дозволила вишеднедневна окупљања испред парламента власт показала „демократски капацитет“.

Захтеве за оставку владе и формирање прелазне окарактерисао је као ултиматум некога ко „има 6 до10 процената подршке“, на шта власт неће пристати.

Протесте Фронта је назвао неодговорним и оценио да су израз „немоћи опозиције у Црној Гори да дође на власт“, али и о томе да се опозиција, „а посебно ДФ осећају немоћним и у односу на престојеће изборе“.

Редовни парламентарни избори требало би да се одрже на пролеће наредне године.

ДСС ПОДРЖАВА БОРБУ НАРОДА У ЦРНОЈ ГОРИ ЗА СЛОБОДУ И ДЕОКРАТИЈУ

Тврдња  црногорског премијера Мила Ђукановића да Демократска странка Србије подржава протесте грађана Црне Горе је тачна и представља комплимент, јер је брига о сународницима који живе ван Србије један од програмских ставова  ДСС. Подсећам Ђукановића да је државност Црне Горе проистекла из српског бића, а да је српски народ у Црној Гори данас обесправљен, да му се оспоровају права на  идентитет, језик, веру…

Двери подржавају протесте у Црној Гори

Покрет Двери подржава протест српског народа Црне Горе против режима Мила Ђукановића, са поруком окупљеном народу: ал тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветлија!

Последњих недељу дана смо сведоци великог протеста народа у Црној Гори против режима Мила Ђукановића. Протест се до сада одржавао у Подгорици, али је најављено да ће се проширити и по другим градовима. Више опозиционих партија, студентска удружења, универзитетски професори, велики број интелектуалаца и надасве народ Црне Горе устао је у одбрану своје части и образа које већ две и по деценије каља власт оличена у Милу Ђукановићу. Нажалост, у српским медијима овај протест је прећутан, очигледно због политичког савеза Вучић – Ђукановић.

После више намештених избора који су већ ушли у вицеве, велики део народа је схватио да се једино изласком на улице власт може натерати да пристане на поштене изборе, што најпре значи постојање слободних медија. Тај део српског народа, који је кроз историју безброј пута био на бранику вере и племена, осетио је да мора предузети све што је у људској моћи да се режим повезан са многим аферама склони са чела Црне Горе. Потомци Његоша сада се устрајно боре против домаћега зла – против криминалних скупина и њихове издајничке политике.

Српски народ у Црној Гори је већ деценијама обесправљен. Последњих година се убрзаним темпом врши десрбизација, нарочито омладине, преко нових школских програма и медијског терора. Стални напади на Српску православну цркву и митрополита Амфилохија, покушај отимања српских манастира, сведоче о идеолошком континуитету власти Мила Ђукановића са његовим комунистичким претходницима од којих је учио политички занат. Овај протест је и прилика да се наш народ избори за основно људско и национално право – да се зове српским православним именом.

Покрет Двери подржава протест српског народа Црне Горе против режима Мила Ђукановића, са поруком окупљеном народу: ал тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветија!

Питање слободе у Црној Гори не односи се само на Србе из Црне Горе, већ и на све грађане Црне Горе. Људи у траже слободне изборе, изборе без куповине гласова, без претњи и медијских лажи и то су демократске тековине и још један разлог да Демократска странка Србије подржи борбу за слободу. Потреба грађана да протестима издејствују слободне изборе постоји само у државама које фер и слободне изборе немају, у којима нема слободе.

Српски радикали подржавају протест против режима Мила Ђукановића

транка српских радикала у Црној Гори подржава масовне протесте српског народа у Црној Гори против издајничког режима Мила Ђукановића.

Српски радикали саопштавају да наша странка не стоји иза саопштења које је самоиницијативно и без овлашћења страначких органа издао Роберт Жижић, председник никшићког окружног одбора.

Једини овлашћени представник Странке српских радикала у Црној Гори је Душко Секулић и странка стоји само иза саопштења која он потписује.

Због самовољног иступања и кршења Статута странке, Душко Секулић је предложио разрешење Роберта Жижића са свих страначких функција, па је Жижић суспендован до коначне одлуке Централне отаџбинске управе.

 

Очигледно је да је потребно да премијеру  Црне Горе  Ђукановићу неко одржи почетни курс демократије, јер његова изјава да то што су антивладини протести мирни не значи и да су демократски. У свакој демократској држави одржавање мирних протеста противника владе је легитимно и легално. Тако су и захтеви Демократског фронта, који је организовао протесте у Црној Гори и истакао захтеве за оставку премијера Ђукановића и расписивање фер и поштених парламентарних избора, потпуно легитимни.

Извор: Бета, Србин.инфо, е-новине, ИН4С