Прочитај ми чланак

ПЛЕНКОВИЋ: Осуђујем „усташки режим“

0

Хрватски премијер Андреј Пленовић, чија влада је одбацила предлог Истарског демократског савеза (ИДС) о санкционисању употребе фашистичких и усташких симбола, тврди да осуђује усташки режим, али да то питање његов кабинет жели да реши на целовит начин.

Пленковић је то рекао данас у парламенту, у оквиру Актуелног преподнева, у одговору на питање заступника ИДС, Бориса Милетића, зашто је влада одлучила да толерише фашистичке и усташке вредности.

– Нашим предлогом да се строго кажњавају фашистички симболи отворили смо вам простор. Али, ви сте направили преседан и послали поруку да ћете толерисати симболе усташког режима. Зашто одбијате да су фашизам и нацизам, а тиме и усташтво, највеће зло 20. века – питао је Милетић премијера.

Пленковић му је одговорио да влада цени предлог ИДС.

– Влада се о њему изјаснила, а ја ћу још једном овде осудити усташки режим и најстрашнија кривична дела дела. Оно што радимо да кроз Савет за суочавање с последицама недемократских режима радимо на јачању културе сећања. Желимо да добијемо препоруке како бисмо евентуално побољшали законски оквир који тренутно постоји, а то смо вам и рекли – рекао је Пленковић.

Усташки симболи на још једном споменику у Загребу
Обећао и да ће влада сугестије ИДС имати а уму и додао да је жеља његовог кабинета да то питање реши на целовит начин.

– Ваш допринос је добродошао, али не инпутирајте нам да не осуђујемо усташки режим – одговорио је Пленковић.

Незадовољан одговором премијера, Милетић је рекао да сматра да је владина одлука допринела нормализацији усташког режима.

– Ваше сестринске странке у Немачкој су то јасно, ефикасно и брзо решиле. Оне су рекле да је то зло и да тога не сме бити у друштву. Сигуран сам да ће за овај предлог гласати сви заступници који верују у слободну, антифашистичку Европу, укључујући ваше партнере из ХНС и националних мањина – јасан је био Милетић.