Прочитај ми чланак

„Патриота“: Дрецун за понављање избора на северу које расписује „Република Косово“

0

drecun_odborKiM_2009

БЕОГРАД – Председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је да након сутрашњег састанка у Бриселу очекује понављање избора у северној Косовској Митровици и верификацију гласачких листића који су однети пре затварања бирачких места.

„Очекујемо понављање избора, само ћемо видети у ком обиму и на колико бирачких места“, казао је Дрецун новинарима у Скупштини Србије.

Дрецун је рекао да не мисли да ЕУ криви Србију за инциденте који су се догодили на локалним изборима и додао да не оцекује утицај тих проблема на европски пут земље.

Дрецун је оценио да су заговорници бојкота избора изашли из оквира легалног политичког деловања и ушли у фазу „отвореног антидржавног деловања“.

„Они су тиме угрозили не само будућност косовских Срба, већ тиме радили и против интереса државе Србије“, казао је Дрецун и затражио да се утврди ко је организовао долазак екстремиста из централне Србије, Републике Српске и Црне Горе. Он је упитао постоји ли одговорност „централне антиизборне комисије којом се хвали Демократска странка Србије“.

Дрецун је додао да је за четвртак заказана седница Одбора за КиМ јер су се створили услови да седници присуствују представници извршне власти. Према речима посланика Социјалистичке партије Србије Ђорђа Милићевића кључ решења свих проблема везаних за изборе је сутрашњи састанак у Бриселу. „Кључ је у наставку дијалога на релацији Београд, Приштина и Европска унија, како бисмо имали озбиљне и праве услове за регуларне изборе“, казао је Милићевић.

Он није желео да коментарише и прејудицира коначно решење и одлуке ЦИК на Косову. Милићевић је оценио да дешавања у вези са локалним изборима хипотетички могу успорити европске интеграције Србије, али је изразио наду да до тога неће доћи. „Очекујем да ћемо кроз даљи дијалог доћи до компромисног решења прихватљивог за све“, рекао је Милићевић. Посланик Демократске странке Борислав Стефановић рекао је да је једино логично, законско и морално решење понављање избора на неким бирачким местима на северу Косова.

„Да се то десило било где у Србији, избори би били поновљени. Неопходно је поновити изборе у неком законски предвиђеном року, да се у међувремену оствари шанса за нови договор између Владе Србије и оних који заговарају бојкот“, рекао је Стефановић. Он је рекао да се нада да уколико буде постигнут договор о понављању избора на северу КиМ то не би требало да утиче на европски пут Србије и да је на власти да то омогући. „У сарадњи са Еулексом и Косовском полицијом треба утврдити ко је разбијао гласачке кутије, тренутно ни једна ни друга страна немају довољно доказа за то“, додао је Стефановић.

 

(Бета)