Прочитај ми чланак

„ОТПОР“ организатор нереда у БиХ, главни циљ – укидање Републике Српске

0

bosanski Udar

Широм БиХ дошло је до жестоких сукоба демонстраната и полиције. Запаљене су зграде председништва БиХ, влада кантона Сарајево, Тузла и Зеница. Преко 200 људи је повређено, а премијери зеничког и тузланског кантона поднели су оставке. Протесте је покренула тзв група „Удар“, које своје ставове формулисала кроз фејсбук статусе.

У „општем позиву“ свима да дигну устанак против власти главни циљ је „враћање Устава Републике БиХ из 1993“, односно централистичког устава  који је донела исламистичка партија Алије Изетбеговића у току рата, а који никада суштински није заживео. Захтева се унитаризација земље, и сувереност Бошњака на „целој територији БиХ“, док постојање Федерације БиХ доживљавају као „резерват“. Србима се импутира учешће у геноциду, „за који они нису криви“, већ њихове ратне вође „четничком пропагандом „о Србији до Токија““.

Aldin-fejs

Алдин Ширановић, вођа Фејсбук групе „Удар“, један је од људи који је “запалио” Босну и Херцеговину.

Алдин Ширановић је вођа групе која се на Фејсбуку промовише под именом „Удар“, а интересантно је да ова организација има све одлике организација које су до сада познате по томе што их је обучавала организација КАНВАС, тј. бивши Отпор.

Многи аналитичари оцењују да протести представљају организован покушај дестабилизације БиХ, као и да је главни циљ преношење овог незадовољства у Републику Српску са циљем поништавања Дејтонског споразума и напада на Додика.

Оваква анализа дешавања у Босни поприма још већи значај, ако се узме у обзир да организација која је јавно иступила као организатор протеста у Тузли и БиХ има све одлике организација које су до сада обучаване од стране познате српске организације КАНВАС (бивши ОТПОР), а о томе сведочи уједно и профил Алдина Ширановића на којем држи велику слику симбола „песнице“ испод које пише Отпор. Да ли овај човек то држи на свом профилу из чистог помодарства или је реч о истицању својих веза са КАНВАС-ом и другим организацијама које промовишу тзв. ненасилне методе борбе против одређене власти остаје тек да буде расветљено.

Џевад Галијашевић из Фонда за хуманитарно право је јавно рекао да иза протеста стоје немачки политички интереси и да је главни циљ пројекат рушења Додика о којем се говори у јавности већ неко време.

Алдин је на конференцији за новинаре описао разлоге због којих је основао своју Фејсбук групу и позвао грађане на демонстрације, како и како је дошло до његовог хапшења и привођења у МУП ТК, где су припадници специјалне јединице над њим применили физичку силу, пише сарајевски Дневни аваз.

– Годинама гледам шта се дешава с нашим гигантима који су уништени. Имам пример моје супруге која као високообразована особа годинама тражи посао и потакнут једним болом због неправде одлучио сам се на демократски начин борбе и позвао грађане да ми се придруже на демонстрацијама. Називају нас хулиганима зато што смо изашли на улицу и тражили своја права. Ми нисмо почели ни лупати ни разбијати, нити смо алудирали на то да се неко напада или разбија. Ми смо, морате знати били нападнути, напала нас јер полиција – казао је Ширановић.

Он наводи да је све време и сам сугерисао демонстрантима да не бацају камење на полицију и да о свему постоје видео записи.

– Мени стављају на терет напад на службену особу, а заборављају да смо исте протесте одржали пред Кантоналним судом где није бачен ни један једини камен, ни једна жвака на ту зграду. Они су изазвали незадовољство људи – каже Ширановић.

Описао је како је специјална полиција кренула у јуриш на демонстранте те њега ухватила у простору Тржног центра „Омега“. Ту је, каже, био претучен, након чега је стрпан у полицијска кола и одведен у МУП Тузланског кантона, где је задржан до синоћ око 20 часова.

(НСПМ, Правда, Дневни Аваз)