Прочитај ми чланак

Откривени фантомски гласачи у Н. Саду: Преко 30.000 људи се „преселило“ за изборе!

0

Организација Прогресивна Војводина осумњичила је МУП и Министарство за државну управу и локалну самоуправу за организовани криминал око предизборних пребивалишта односно фантомских бирача. Кажу да су утврдили на основу државних података да је за две године, 2022. и 2023. у Новом Саду више од 38.000 новодосељених пунолетних грађана, а да су неопходне таксе за тај чин плаћене за само 7.000 лица.

Богдан Коларски из Прогресивне Војводине каже да се од јануара баве изборном манипулацијом у Новом Саду, пошто је до сада фокус био само на Београду.

„А ми тврдимо да је и у осталим локалним самоуправама, поготово у Новом Саду, такође било фантомских бирача, како их ви зовете, и једноставно једних радњи које не могу да се објасне природним миграцијама становништва, самим тим и бирача“, навео је он, а преноси Н1.

На питање какве су и на који начин податке укрстили, он каже да су још у јануару упутили допис Министарству унутрашњих послова, по Закону о приступу информацијама од јавног значаја, са питањем колико је било промена пребивалишта на територији града Новог Сада у 2022. и 2023.

„Добили смо податак да је укупно током 2022. и 2023. око 60.000 грађана променило пребивалиште, досељавајући се у Нови Сад. Када се одузме број малолетних лица, према нашој процени, то је више од 38.000 људи који су се доселили у Нови Сад, мењајући пребивалиште. И то нам је било јако чудно, то је огроман број, 12 посто бирачког тела Новог Сада“, навео је Коларски.

Додао је да су, да би проверили те податке, упутили Министарству финансија, Управи за трезор питање колико је у том периоду било уплата за таксу за промену пребивалишта, и добили су фрапантан податак – да је у том периоду било свега 7.000 уплата.

„Дакле, 38.000 пунолетних пријавило пребивалиште, а свега 7.000 уплатило таксу. Ово отвара питања – ко је радио промену пребивалишта људима мимо закона, који каже јасно да морате да платите таксу, како је то рађено, у ком временском периоду и све остало. Ми сумњамо на организоване криминалне радње у оквиру Министарства спољних послова и Министарства за управу и локалну самоуправу која је надлежна за вођење бирачког списка“, указао је Коларски.

Истиче да нам ови подаци говоре да је „неко уписивао бираче у циљу састављања лажног бирачког списка, што је једно од дела у Кривичном законику, у циљу прекрајања изборне воље“.

Наводи да ће у наредном периоду поднети кривичну пријаву против НН лица у Министарству унутрашњих послова и Министарству за управу и локалну самоуправу.

Прогресивна Војводина се поводом ове теме консултовала и са Цеприсом и Цртом, а из Цеприса су им рекли да се нико до сада није сетио да на овакав начин ради укрштање података са МУП и Министарством финансија.

Додаје да су покушали да рашире причу на целу Србију, и поставили су питање Министарству финансија колико је укупно уплата било на територији Србије за 2022. и 2023, али престали су да им одговорају на мејлове.

Коларски мисли да су схватили шта им је намера.

Обратили су се поверенику за информације од јавног значаја и сада чекају његову реакцију.