Прочитај ми чланак

ОПОЗИЦИЈА: Претње неће утицати на бројност протеста

0

Представници опозиционог Савеза за Србију осудили су саопштење са колегијума Министарства одбране и војног врха и оценили да је „скандалозно“.

Према речима председавајућег Савеза Бошка Обрадовића то је покушај инструментализације војске како би се обрачунала са опозицијом. Он је, на јучерашњој конференцији за новинаре, рекао да размишља да поднесе кривичну пријаву због тога (Обрадовић је прекјуче поднео кривичну пријаву против министра одбране Александра Вулина због изјаве о разграничењу са Албанцима).

После поруке војног врха поставља се питање хоће ли се због ње у Београду на великом опозиционом протесту у суботу испред зграде Народне скупштине у 15 сати појавити мање људи, јер се ова порука може тумачити и како најава могућег насиља.

Бојан Клачар, извршни директор Цесида, каже да се током грађанских протеста показало да су контраверзни потези власти, попут саопштења војног врха, најава контрамитинга и турнеје власника Пинка, били додатни мотив за грађане да изађу на улицу, те да претња могућим насиљем која се шаље саопштењем војске неће драматично утицати на бројност суботњег опозиционог протеста.

– Кључна добит досадашњих протеста је то што се показало да постоји критична маса која не осећа притисак ни страх да изађе на улицу и изнесе свој став. Те да су додатни мотив биле реакције власти – каже он.

Како додаје, питање је колико ће људи из унутрашњости Србије у суботу доћи у Београд, узимајући у обзир финансије и мањак ресурса опозиције.

– Осим мотива, који је сам по себи довољан за оне који су веома заинтересовани за све што се до сада дешавало и желе да искажу своје незадовољство, за људе који нису из Београда биће потребна и добра организација њиховог доласка. Јер у политици постоји правило да без обзира на мотив који људи имају на неку акцију, мора им се јаком организацијом омогућити да тај свој мотив остваре. То уосталом ради и Вучић на својим митинзима. Добром организацијом превоза и свега осталог људе доводи на своје митинге – објашњава Клачар.

Упитан колико ће претње насиљем обесхрабрити оне који су планирали да на протест дођу, Клачар одговара да је према његовој процени могућност насиља, када је реч о Савезу за Србију, сведена на минимум.

– Насиље се више убацује споља, односно од стране власти, него што постоји могућност да се оно догоди. Те најаве могу бити додатни мотив, иако људи генерално не воле тако нешто да чују. Уз добру организацију, такве најаве неће драматично утицати на бројност скупа – процењује наш саговорник. Али, како додаје, такве најаве више ће утицати на грађане у Србији него Београђане, јер су људи у мањим срединама више изложенији могућој реакцији власти него житељи главног града. Зато, понавља он, на њих организатори опозиционог скупа морају да обрате посебну пажњу из њихов мотив да искажу незадовољство и потпомогну добром организацијом, поруком, кампањом.

Некадашњи начелник Генералштаба војске, сада функционер Народне странке Здравко Понош истакао је јуче да грађани не изводе државне ударе, већ да су на таквом путу они који су „киднаповали“ институције, као и да се ради о покушају злоупотребе војске.

Састанак са опозицијом са Косова

Конференција за новинаре је сазвана поводом састанка вођа СЗС са представницима српске опозиције са Косова. Представници српске опозиције са Косова поручили су да ће доћи у суботу у Београд, што ће се видети „по шеталицама“, како је рекао председник организације Народна правда Ненад Радовановић, преноси Бета. „Ми у Савезу за Србију видимо јединог партнера“, рекао је Ненад Радовановић, са којим су били и представници Европског покрета Срба са Косово, представници протеста један од пет милиона одржаних на Косову, Отаџбине и други.

                       ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!