Прочитај ми чланак

Од Вучића траже да клечи у Сребреници

0

vucic-ekspoze

Бошњачки члан Председништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић одмах по изгласавању поверења Влади Србије у парламету позвао је премијера Александра Вучића да посети Сарајево. Званичан позив још није стигао, али медији у Сарајеву препуни су бурних, углавном негативних реакција разних појединаца и невладиних организација који поручују Вучићу да на путу за главни град Бих прво мора да сврати у Сребреницу и у Поточарима клекне и ода почаст сребреничким жртвама.

По мишљењима из Републике Српске, реч је о популистичком потезу који за циљ има ново дизање тензија, нарочито зато што се приближава годишњица злочина у Сребреници. Према ставовима из РС, они који темама из прошлости, условљавају долазак Вучића у Сарајево где намерава да прича о будућности, не мисле добро ни Босни, ни Србији.

Подсетимо, Амор Машовић, члан Института за нестале, рекао је да Вучића треба позвати у Сарајево, али да он треба да дође 11. јула у Поточаре, као и на ‘све друге манифестације које се одржавају поводом суђења за злочине који су почињени, а у којима је Србија несумњиво учествовала што је утврђено и низом пресуда, па и пред Међународним судом правде“.
Сарајевски медији су се оркестрирано придружили овој негативној кампањи, па неки од њих не пропуштају прилику да српског премијера називају и „бившим портпаролом вође србијанских радикала Војислава Шешеља“.

Председница Удружења Мајке Сребренице Хатиџа Мехмедовић дотакла се политичких конотација целе ситуације, па је рекла да је Вучић у Сарајево добродошао само под условом ако ће бити искрен у настојањима да помогне БиХ на путу њеног напретка.

Заменик шефа посланичког клуба владајућег СНСД-а у Народној скупштини РС Никола Баштинац за „Вести“ је оценио да некима у Сарајеву ништа није довољно када је понашање Београда у питању. Ипак, он истиче да међу бошњачком политичком елитом полако сазрева мишљење да не треба ићи у сукобе са суседима, већ се окренути животним стварима.

– У том смислу, позиви организација и појединаца упућени Вучићу не би требало да утичу на његове даље потезе, нити да поремете планирани пут у Сарајево. Истина, волео бих када би он прво посетио Бањалуку, али потпуно је разумљиво да иде у Сарајево, јер је Србија гарант Дејтонског споразума, а у Сарајеву су институције у којима партиципирају Срби. Вучић симболички нуди руку за нови почетак и позива Сарајево да одустане од максималистичке политике док истовремено вешто шаље поруку да ни максималистички циљеви из Бањалуке немају подршку Београда. Ипак, јасно је Вучић потпуно опредељен да подржи одбрану Српске од максималистичких циљева бошњачких политичких елита – каже Баштинац.

Неће пристати на уцене

Политички аналитичар Гостимир Поповић каже да је Вучић показао жељу да разговара са свима, али да неће дозволити уцене.

– За очекивање је да ће он и даље остати на том трагу, али врло је значајна његова реченица да поштује све, али да највише воли РС. Нико, па ни невладине организације из Сарајева њему не могу да забране шта да воли. Он се у последње време показује као човек који држи реч и верујем да ће доћи у Сарајево. Тај долазак нико не може спречити, колико год појединци и организације хтели да праве неред по БиХ – каже Поповић.

Премијер ће прихватити позив

Када добије званичан позив Изетбеговића, Вучић ће се радо одазвати, речено је београдским медијима у кабинету председника Владе Србије. Бакир Изетбеговић упутио је позив премијеру Србије да учествује на Петој међународној инвестиционој конференцији Сарајево бизнис форум, која се одржава 14. и 15. маја у Сарајеву. Бошњачки члан Председништва БиХ рекао је да се нада да ће Вучић прихватити позив јер би то, како каже, била добра прилика за разговор о унапређењу економске сарадње и заједничким пројектима за економски опоравак и развој две државе.

(Вести онлајн)