Прочитај ми чланак

Нови Сад: Преко пореза цепају Србију

0

pajtic

Платформу Закона о финансирању Војводине која ће се, на иницијативу владајуће коалиције окупљене око ДС, у петак наћи на дневном реду покрајинског парламента, опозиција предвођена СНС и СПС оцењује као – гурање прста у око републичким властима.

Текст платформе, који су усагласиле све три странке владајуће коалиције ДС-ЛСВ-СВМ, а потом усвојила и Влада Војводине, садржи и предлог о формирању засебне пореске управе за покрајину.

Према најави Предрага Матејина (СНС), напредњаци неће подржати платформу управо због дела о пореском систему:

– Коалиција предвођена ДС сад намерно форсира закон, иако зна да не може у том облику бити усвојен. А док су они владали Србијом, нису ни мрднули да такав пропис буде донет.

Попут напредњака, и социјалисти се залажу да се дефинише начин финансирања Војводине, али не на начин који угрожава јединство државе.

– Ми јесмо за доношење закона о финансирању Војводине, али не можемо да прихватимо методологију којом је предвиђено дерогирање, па можда и цепање пореског система Србије – указује Павле Будаков, шеф клуба СПС-ПУПС-ЈС у војвођанском парламенту.

Координатор владајуће коалиције Драгослав Петровић очекује усвајање овог предлога, с обзиром на то да ДС и партнери имају готово двотрећинску скупштинску већину:

– Усвајањем текста, Скупштина Војводине би дала основне смернице покрајинској делегацији која је део радне групе републичке Владе за израду Нацрта закона о финансирању АПВ.

ДСС: ЧАНАК ОТКРИО ПРАВИ ЦИЉ

Изјава Ненада Чанка да Војводина није у уставном систему Србије, најбоље илуструје циљ који покрајинска власт, чији је он саставни део, већ 13 година жели да постигне – изјавио је у четвртак портпарол Покрајинског одбора ДСС Миленко Јованов. – Чанак је коначно јавности Србије на јасан начин указао шта је циљ доношења противуставног Статута АПВ, Декларације о заштити права АПВ, као и Платформе о финансирању покрајине, која тек треба да буде усвојена.

(Вечерње новости)