Прочитај ми чланак

Нови министри привреде и финансија обећавају непопуларне мере и промену свести

0

sasa-radulovic-i-lazar-krstic-1377638573-357937

(РТС, Данас)

Влада спремна да повуче непопуларне потезе
Министар привреде Саша Радуловић изјавио је да ће запошљавање бити кључни параметар по коме ће се мерити успех владе, а да је прва мера коју треба спровести промена пореске политике.

„Српска привреда је у тихом колапсу и прво што морамо да урадимо јесте да променимо пореску политику. Морамо да растеретимо рад како би запосљавање постало профитабилно, као и производња и извоз“,рекао је Радуловић за РТС.

Влада је, како је указао, свесна ситуације у којој се земља налази, а постоји велика позитивна енергија и велики осећај одговорности за посао који предстоји.

Помозите рад Србин.инфо! Да и даље останемо независни, српски, православни, анти-глобалистички сајт.

„Ако прочитате експозе владе, тамо су смернице, односно политка владе, и ми ћемо ту политику спроводити конкретним мерама, које ће са једне стране пружити социјалну заштиту становништву које је угрожено, а са друге стране бити стимулативно за производњу, извоз, иновативност и запосљавање“, рекао је Радуловић.

Према његовим речима, ситуација је изузетно тешка, са урушеном ликвидношћу, немогућносцу враћања кредита.

„Са друге стране имамо једну пореску политику, која озбиљно оптерећује поризводњу, рад, извоз… Имамо велики пад запослености, што је главни и кључни проблем са којим ће се влада борити. Имамо тржисте рада које је недефинисано, имамо велики уплив државе“, објаснио је нови министар привреде.

Додао је да су банке пласирале средства која нису уложена у развој привреде, него су се од тога куповале разне некретнине и мртав капитал, који није довео до запошљавања. „Ту политку морамо да променимо“, казао је Радуловић.

Према његовим речима, пореска политика је прва мера која треба да нападне тај део.

„Други део је гиљотина прописа, односно да имамо прописе који имају смисла, који поспесују делатност. Морамо да нападнемо сиву економију, која је с једне стране запосљава људе на црно, с друге стране продаје производа без ПДВ-а.

Влада је, како је рекао, спремна да повуче непопуларне потезе од којих ће на крају свима бити боље.

„Наравно, као сто се види у експозеу, социјална заштита је јако важна, још смо у транзицији, имате губитнике транзиције, неки људи губе посао, са друге стране морате да заштите те људе. И ако водите одговорну социјалну политику, а ми је немамо, универзалну социјалну заштиту, онда имате велике проблеме, теšко можете да вршите реструктурирање“, навео је Радуловић.

Јавна предузећа морају, како је рекао, тржистно да послују, морају да буду ефикасна, а партијског запошљавања не може да буде.

„Читав тај скуп мера довешће до привредног раста. Кључни параметар по коме ће се мерити успех владе јесте запошљавање“, рекао је он.

lazar-krstic-vlada-srbije

Министар Крстић: Променићемо свест државног апарата
Очекују нас суштинске промене и оне се тичу како кључних органа Министарства финансија, тако и сваког сржављанина Србије појединачно. У свим реформама које планирамо да спроведемо да бисмо успоставили стабилне финансије држаћемо се два принципа.

Први је да створимо систем који ће онима који желе и могу да учествују у тржишној утакмици омогућити да без препрека, сувишних шалтера и кочница изађу на најбржи колосек и сутра спремни уђу у један већи европски систем. Други, једнако битан принцип јесте да помогнемо и подржимо све оне који из ма ког разлога нису спремни да у тој утакмици учествују – каже за Данас Лазар Крстић, новоизабрани министар финансија у Влади Србије, одговарајући на питање Данаса који ће му бити први потези са министарске позиције.

Чека вас тежак и комплексан посао?

– Иако по природи посла Министарства финансија има пуно текућих питања, оно што ће бити његов печат јесте да се из вида никако не изгуби дугорочна одрживост уместо било каквих краткорочних реформи које би послужиле до следећег изборног циклуса.

Који ће, ипак, бити ваши највећи изазови у будућем раду?

– Предстоји нам велики посао на промени свести како у државном апарату, тако и у сваком појединцу. Верујем у способност свих људи да у том послу успемо, ма колико он изазован и захтеван био.

Да ли је обављена примопредаја дужности са бившим министром Млађаном Динкићем?

– У врло конструктивној атмосфери примопредаја дужности званично је обављена. Господин Динкић ме је информисао о кључним темама битним за рад Министарства, а дао је и своје виђење стања у српским финансијама. Након примопредаје дужности и званично почињем да радим посао који припремам од тренутка када сам прихватио функцију министра.

Ко ће све бити део вашег кабинета?

– Са поносом могу да кажем да ће се мој кабинет састојати пре свега од младих експерата с релевантним искуством у водећим светским фирмама. Поред њих, Министарство ће се у раду ослањати и на професионалце који су и до сада радили у њему. Будући да претендујемо да будемо носиоци реформи, Министарство финансија ће у свом пословању бити пример за ефикасно и рационално пословање и меритократију, па ћемо се тог принципа придржавати и када је реч о кадровској политици.