Прочитај ми чланак

НОВЕ ЕУ УЦЕНЕ: Пред Србијом три замке

0

dacic nikolic dodik 0

Држава спрема одговор на најтежи спољнополитички сценарио. Највећи изазови Космет, однос према Русији и статус Републике Српске. Светски центри покушаће да искористе и две деценије од ратних догађања у Сребреници за редефинисање статуса РС.

Захтеви за признавање шиптарске окупације на Космету, притисци да Београд уведе санкције Русији и покушаји да се ослаби Република Српска, биће највећи политички изазови Србије у 2015.

 

И ЗСО НА УДАРУ

Како“Новости“ сазнају, најутицајније земље ЕУ покушавају да надлежности будуће Заједнице српских општина буквално сведу на „оловке и подметаче за чаше“.
– Циљ у бриселским преговорима је да обезбедимо да наш народ у оквиру ЗСО сам одлучује о конкретним животним питањима на КиМ.
Истовремено, свесни смо да ће сваки улазак наше делегације у авион за Брисел, представљати и ризик да нешто изгубимо – преносе нам извори из врха власти.

 

Како „Новости“ сазнају,српски државни врх је, од информација и процена из дипломатских и аналитичких извора, потпуно скицирао тај најтежи сценарио који би могао да нам се сервира за ову годину.

Такође, водеће политичке фигуре у земљи, већ припремају и дипломатски одговор на све те потенцијалне спољнополитичке замке које нас очекују.

Процењује се да ће први велики изазов бити наставак преговора са Приштином под супервизијом Европске уније, који је већ заказан за 9. фебруар.

Већ на том сусрету би могло да буде речи и о 12 бриселских услова, на којима првенствено инсистира Берлин, а који у великој мери нарушавају статусну неутралност и иду у прилог шиптарској држави на Космету.

А од исхода преговора, директно зависи и отварање првих поглавља у преговорима Србије са ЕУ. Београд ће инсистирати да сва решења буду у оквирима Устава Србије.

Паралелно с наставком тешке косовске битке, процењује се да би украјинска криза, па и већа ратна дејства, могли да кулминирају још с раног пролећа. А свако продубљивање сукоба између Русије и Запада отежаваће неутралну позицију наше земље која одбија да уведе санкције Москви, иако то Брисел очекује.

Конкретно, Београд процењује и да ће ти захтеви ЕУ и САД бити знатно појачани у месецима који следе, а упркос томе, влада консезус да се Кремљу не окрећу леђа.

Током лета, преносе нам извори из државног врха, очекује се можда и најјача политичка офанзива на Републику Српску.

Наиме, у јулу се обележава 20 година од ратних догађања у Сребреници и многи спољнополитички центри покушаће да искористе баш тај тренутак како би се редефинисао статус РС у оквиру Босне и Херцеговине и да би се ојачала овлашћења централне власти.

У складу са тим, процењује се да ће Запад очекивати од Београда да припомогне у сламању политичког отпора у Бањалуци и стварању унитарне БиХ.

(Вечерње новости)