Прочитај ми чланак

Тактика којом је срушена Авдејевка сада је у Харкову, а ево и која је…

0

Русија може складиштити велике количине клизних бомби јер их је релативно једноставно и брзо произвести.

Према мишљењу експерта за ваздухопловне снаге и војну технологију, професора Џастина Бронка, Русија поседује стотине хиљада бомби из совјетске ере у својим залихама

Руси су у стању да их произведу лако, по ниској цени и у великим количинама, због чега украјинска војска страхује од њихових разарајућих ефеката, које је тешко зауставити.

Верује се да су само прошле недеље употребили више од 200 клизних бомби у нападу на северни украјински град Волчанск, током актуелне руске офанзиве у близини Харкова.

Председник Володимир Зеленски изјавио је да је само у марту на Украјину бачено 3.000 таквих бомби. Шеф полиције у Волчанску, Олексиј Харковски, лично је сведочио размерама штете коју ове бомбе могу изазвати, извештава ББЦ.

„Речима се не могу описати последице напада клизних бомби“, рекао је шеф полиције и додао: „Када дођете, видите људе који леже, растргани“.

Масовна употреба клизних бомби од стране руских снага је релативно нова појава, која се у последњих неколико месеци показала разорном за украјинске трупе.

Њихова предност лежи у ниским трошковима производње – старим совјетским бомбама додају се склопива крила и сателитска навигација, што их чини изузетно деструктивним.

Недавни извештај Центра за анализу европске политике (ЦЕПА) наглашава да су клизне бомбе биле кључне у заузимању некада веома утврђеног града Авдејевке у фебруару. Тренутно се иста тактика користи за нападе на Харков, док се Украјина суочава са тешкоћама у борби против ове претње.

„У протеклих шест месеци често смо били погођени клизним бомбама, можда пет до десет бомби недељно… али овог месеца било их је више него икада“, рекао је шеф полиције у Волчанску..