Прочитај ми чланак

Нова рунда: Дачић и Тачи започели састанак код Ештонове

0

ivica-dacic-hasim-taci-ketrin-eston-brisel
(Политика)

Уз посредство Ештонове премијер Србије ће с Тачијем разговарати о правосуђу, полицији, телекомуникацијима и енергетици

Нова рунда дијалога Београда и Приштине почела је данас око 14.30 сати у Бриселу тројним састанком српског премијера Ивице Дачића, високе представнице ЕУ Кетрин Ештон и косовског премијера Хашима Тачија.

Тачи је изјавио да се нада политичком договору о телекомуникацијама и енергетици и нагласио задовољство због позива Београда косовским Србима да изађу на општинске изборе на Косову. Дачић није дао изјаву новинарима пре уласка на састанак, а Тачи је такође нагласио да се априлски споразум Београда и Приштине у многим тачкама већ увелико спроводи. Према изворима из Европске комисије, могуће је да се током ове рунде преговора одрже и засебне консултације Ештон са Дачићем и Тачијем, а састанак би требало да се заврши током данашњег дана.

Данашња 14. рунда дијалога председника Владе Србије Ивице Дачића и косовског премијера Хашима Тачија, под покровитељством ЕУ, требало је да почне у 14 сати, а на дневном реду је примена брисеског споразума, као и телеком, енергетика и локални избори на Косову, рекла је данас портпаролка високе представнице ЕУ Кетрин Ештон.

Како је рекао извор из ЕК, за разлику од ранијих састанака када је висока представница имала прво одвојене сусрете са премијерима, Ештонова, Дачић и Тачи би данас требало одмах да почну са тројним сусретом. Исти извор навео је да се очекује да се две стране приближе договору о телекому и енергетици.Како је данас новинарима у Бриселу рекла Маја Коцијанчич, на састанку ће се разговарати о напретку у примени споразума, о томе како даље.

„Знате да имамо план који је био усвојен и они ће сада видети какав је напредак постигнут и шта је потребно да се догоди у наредним седмицама и месецима да би споразум био до краја имплементиран“, рекла је она.Како је истакла Коцијанчич, имплементација је кључна а времена нема много.

„Планови који су усвојени су доста амбициозни, а морају да се примене“, рекла је она.Коцијанчич је рекла и да су се раније данас већ састале радне групе које разговарају о телекому и енергетици, и то ће сигурно бити теме и у оквиру дијалога.Како је додала, једна од тема разговора биће и локални избори на Косову и Метохији, заказани за 3. новембар, јер је то једна од главних тачака бриселског споразума и плана за имплементацију.

На питање да ли појачан састав српске делегације сугерише да се очекује неки конкретан договор, Коцијанчић је рекла:“Поменула сма већ да су се састале и радне групе и зато су обе делегације јаче… Вицепремијер Вучић је био овде више пута. Оно што је за нас важно јесте да и једна и друга страна наставе рад на имплементацији споразума и у том контексту треба гледати и данашњи састанак.

„У делегацији Београда су, поред Дачића, вицепремијер Александар Вучић, министар правде Никола Селаковић, шеф Канцеларије за КиМ Александар Вулин и саветник председника Србије Марко Ђурић.Коцијанчич је , на питање, да ли постоји неки временски оквир за спровођење планова, рекла да су обе стране изразиле жељу да се дијалог настави.“И Ештонова је исто спремна да у контексту рада на имплементацији и разрешавања отворених питања настави са састанцима. Рад се наставља“, додала је она.Данашњи састанак ће највероватније бити последњи пре јесени.