Прочитај ми чланак

Николић у Македонији: Драги пријатељи су нам и они који су признали независност Косова

0

Председници Србије и Македоније Томислав Николић и Ђорђе Иванов поручили су данас у Скопљу да сличне препреке са којима се две земље сурећу на европском путу упућују на што ближу међусобну сарадњу и заложили се да се сва отворена питања која постоје међу државама региона решавају дијалогом.

Томислав Николић: Србија и Македонија имају сличан проблем да постану чланице ЕУ
Николић и Иванов су оценили да су односи Србије и Македоније на високом нивоу а да отворена питања која постоје између две земље нису нерешива и да не спречавају да се гледа у заједничку европску будућност.

– Пошто и Србија и Македонија имају сличан проблем да постану чланице ЕУ мислим да смо упућени на што ближу међусобну сарадњу. Ако заједно покажемо да смо уредили државе и испунили критеријуме брже ћемо остварити успех и лакше ћемо убедити остале државе бивше Југославије да једино сарадњом можемо сви да постанемо чланице ЕУ – рекао је Николић.

Николић је додао и да Македонија није случајно изабрана за његову прву посету региону и истакао да тим гестом Србија показује да су јој драги пријатељи и они који су признали и они који нису признали Косово.

Македонски председник се сложио да се две земље сусрећу са сличним сметњама на европском путу и истакао да те сметње као и сви проблеми могу да се реше једино дијалогом.

– Мора да се разговара јер када се разговара долази се до решења – рекао је Иванов и додао да је због тога интерес Македоније да разговара са својим јужним суседом који им прави сметње на европском путу.

– Надам се да ће се пронаћи решење ако постоји жеља да се проблем реши – рекао је Иванов.

Двојица председника су се заложила и да се спор СПЦ и МПЦ реши дијалогом те две верске заједице и додали да ће они као председници помоћи да тај процес има успеха.

 

(Танјуг)