Прочитај ми чланак

Николић у Кијеву: Било је задовољство седети с људима који нису признали Косово

0

nikolic-putin
(Тањуг, Срна)

Председник Србије Томисав Николић изјавио је данас у Кијеву, где је заједно са председницима Русије, Украјине и Молдавије присуствовао обележавању 1025. годиншњице крштења Русије, да је било задовољство разговарати са председницима држава које нису признале независност Косова и који су га уверили да то неће ни учинити.

– Било је задовољство седети са људима који нису признали назависност Косова и који су ме, по ко зна који пут, уверили да то уопште није могуће у овом тренутку иако постоје притисци са свих стана – рекао је Николић после свечаног ручка који је поводом годишњице приредио председник Украјине Виктор Јанукович.

Председник је рекао и да је било задољство примати честитике за све оно што је Србија урадила у последње време и да је очигледно да наше земља не прима честитике само са запада, већ и са истока.

– Не примамо честитке само од мањих пријатеља, већ и од већих и не само од оних који су признали незавиности Косова или гурају ту независност, већ и од оних који чврсто стоје на позицијама међународног права и одбране територијалног интегритета – казао је Николић.
 

Он је истакао да је ово велики дан, не само за Украјину, већ и читав православни свет, будући да су се у Кијеву окупили пастријарси из осам правосланих земаља, представници свих православних цркава, московски патријарх, као и четири председника држава.

– Очигледно да је значај крштења Кијевске Русије велики у православном свету – додао је Николић.
 

Председник Србије истакао је у разговору са украјинским колегом да је Србија посвећена евроинтеграцијама, али да неће признати Косово.

– Србија са Унијом преговара уз озбиљне уступке, али постоје питања о којима нема преговора – рекао је Николић.

 janukovic-d183d0bad180d0b0d198d0b8d0bdd0b0Он је указао да постоји један услов који Европа још није поставила Србији и чак је била принуђена да каже да је статусно неутрална, иако се тако некад не понаша, а да је одговор Србије на тај „непостављени услов“ да независност Косова никада неће прихватити.

 

Он је Јануковичу пренео захвалност на принципијелном ставу у вези са питањем Косова, и додао да је Србија дужна да оправда залагање и поверење Кијева.

 

Николић је истакао да је Србија доведена у ситуацију да чини нешто што многе државе у свету не би чиниле, да преговара са онима који су незаконито прогласили независност на делу њене територије.

 

– Искрено смо ушли у преговоре са Косовом и прихватили велики део реалности који се тамо дешава. Желимо да сви на Косову боље живе, као и да коначно установимо заштиту српске заједнице на Косову и Метохији – рекао је Николић.

 

Он је рекао и да Србија преговара са ЕУ како би уредила своју земљу по угледу на њене чланице у области правосуђа, полиције, борбе против корупције, преносе београдски медији. Нагласивши добре резултате Украјине у металуршкој индустрији, Николић је изразио наду да ће та земља инвестирати у металургију и у Србији.

 

Јанукович је изразио задовољство због посјете предсједника Србије Украјини, те подсјетио да је приликом посјете Београду наишао на веома добар пријем.

 

У Украјини се овог викенда обележава 1025. година откако су Руси примили хришћанство. Прослави су, осим Николића и Путина, присуствовали председници Украјине и Молдавије Виктор Јанукович и Николае Тимофти.

 

Делегација Србије, предвођена председником Николићем, присуствовала је данас у украјинској престоници Кијеву обележавању 1.025 година откако су Руси примили хришћанство.

 

У делегацији Србије, која је јуче допутовала у Кијев, су и саветници председника Србије, Марко Ђурић и Јасмина Митровић Марић, као и српски амбасадор у Украјини Раде Булатовић.