Прочитај ми чланак

Николић: Решићемо спор Грчке и Македоније

0

БЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић рекао је да постоје велике могућности да помогне у спору Македоније и Грчке око имена бивше југословенске републике, који блокира пут Скопља ка ЕУ.

„Ја сам путовао у обе државе и разговарао са председницима и председницима влада. Спор је велики и чини ми се да може да буде решен ако би и једни и други схватили да тврдоглавим инсистирањем нигде неће стићи“, рекао је председник Републике.

Он је додао да ускоро очекује сусрет са грчким и македонским председником који би могао да буде њихов разговор након много времена.

„Рекао сам и једнима и другима да стојим на располагању, али ако будем замољен да предложим решење оно неће бити прихватљиво само за једне или само за друге, можда неће ни за једне ни за друге, али Балкан више не сме да буде место сукоба. Док ми стојимо, други одоше далеко напред“, рекао је српски председник.

Николић је најавио „историјско помирење“ са Мађарском у марту или априлу 2013. године.“Тада ће мађарски председник да се извини за све жртве које су Мађари начинили, а ја ћу да се извиним за жртве које је комунистичка власт након Другог светског рата начинила Мађарима. То може да потпуно смири односе Србије и Мађарске. Још само да се Срби смире међу собом и све ће бити у реду“, казао је он.

Николић је најавио да ће пре расправе о раду Хашког трибунала у УН у априлу припремити нацрт говора у 20 теза и послати га чланицама УН унапред како би знали на чему ће Србији инсистирати.

Према његовим речима, последње ослобађајуће пресуде Трибунала за злочине над Србима остаће „брука на међународном систему“ и након распуштања суда у Хагу.

Не можете да држите Војислава Шешеља 10 година у затвору зато што кажете да се бавио политиком, па је то био ратни злочин, а да за једну војну акцију у којој је протерано 200.000 људи и 2.000 убијено кажете да ту нема кривца“, рекао је Николић.

Према његовим речима, Србија није одговорна за погоршање односа са Хрватском и БиХ.

„Ја сам председника Хрватске срео у Лондону на пријему код краљице и разговарали смо око један сат. Хрватског премијера сам срео у Рио де Жанеиру и разговарали смо око пола сата. Са (чланом Председништва БиХ Бакиром) Изетбеговићем сам разговарао пола сата у Њујорку и то су били срдачни разговори. Не знам шта је стварно проблем у односима са Хрватском и БиХ“, рекао је Николић.

Додао је да је по избору за председника дочекан на нож, не само у Србији, већ и у региону.

„Сматрало се да је, прво, отишао човек са којим су добро сарађивали, а долази човек са којим наводно не може да се сарађује, па хајде да то одмах покажемо. Друго, коришћене су неке моје изјаве да буду преокренуте, да се тумаче другачије како би се оправдало то што се не виђамо“, рекао је председник Србије.

„Ако сам ја рекао да признајем Хрватску у њеним границама, како неко може да ме оптужи да својатам хрватску територију. Ако сам рекао да прихватам Сарајево као главни град БиХ, Дејтонски споразум, како неко може да ме оптужи да рушим ту државу“, навео је Николић.

Према његовим речима, након ослобађајуће пресуде Хашког трибунала хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу реаговао је тако што је упоредио однос Србије и Хрватске према злочину.

„Ми Срби који смо највише оптуживани и осуђени, после злочина у Сребреници нисмо чекали одлуку Хашког трибунала него смо одмах донели Декларацију Скупштине Србије о осуди злочина над Бошњацима.

Српска власт је ухапсила Ратка Младића и изручила га Хагу. Шта је радила Хрватска за Олују – чекала ослобађајућу пресуду Хашког трибунала да би прославила то што нико није осуђен“, рекао је Николић.

Према његовим речима, акција хрватских снага безбедности Олуја из 1995. године је била злочин током ког је протерано 200.000 људи и убијено 2.000. „Не може председник Хрватске да каже – сад је доказано да је то била војничка акција – и да буде љут на мене што се не виђамо. Ту нешто није у реду.

Председник Србије је казао да „нема проблем са Црном Гором“ и да односи две државе морају да буду бољи како би и Срби у Црној Гори живели боље.

„Спреман сам да помогнем у томе. На путу сам да увежем српски народ у Црној Гори за ту државу јер Срби не могу да буду опозиција Црној Гори пошто ће све лошије да живе“, навео је Николић.

 

(Курир)