Прочитај ми чланак

Амерички дрон летео близу Крима пре напада на Севастопољ

0

Извиђачки дрон америчког ваздухопловства типа „нортроп граман“ РКу-4Б „глобал хоук“ налазио се у ваздушном простору изнад Црног мора југоисточно од Крима у време напада Оружаних снага Украјине на Севастопољ, следи из података са мапе сајта „Флајт радар 24“.

Према отвореним подацима сервиса, дрон „форте10“, који је полетео са Сицилије, појавио се на мапи око 11.12 часова изнад Црног мора југоисточно од Крима. Затим је током 10 минута летео ка Криму. У 11.39 беспилотна летелица је нестала са радара, а у 11.47 поново се појавила и већ се кретала ка обали Краснодарског краја. У периоду од 11.55 до 12.03 летелица се налазио отприлике на истом месту, а од 12.05 почела је убрзано да се креће према југу ка Турској. У 12.20 дрон је на неко време нестао са радара.
 
Дрон се тренутно налази на мање од 100 километара од обале Турске. Тренутно је најгледанија летелица на сервису, са више од 1,7 хиљада корисника који прате његово кретање.
 
Кијев је у недељу извео ракетни напад на Севастопољ са пет тактичких ракета „атакамс“ са касетним бојевим главама. Руски системи противваздушне одбране пресрели су четири ракета, док је пета експлодирала у ваздуху, што је довело до жртава међу цивилима. Губернатор Севастопоља Михаил Развожајев саопштио је на свом Телеграму да су у нападу погинулo пет особа, а да је 124 рањено.