Прочитај ми чланак

НИКОЛИЋ: Давутоглу ми је рекао да Турска хоће да се мири са Русијом – зато ћу то пренети Москви

0

ПРЕДСЕДНИК Србије Томислав Николић изјавио је да је одлучио да руским званичницима пренесе жељу Турске за поновним успостављањем добрих односа са Москвом, пренео је данас Спутњик.

Николић је рекао да га је турски премијер Ахмет Давутоглу током посете Београду замолио да буде веза ради нормализације односа са Русијом.

„Нисам ја на то утицао, то је молба председника Владе Турске, који је тражио да га примим. На моју констатацију да није добро што је дошло до овог сукоба и да је Русија потребна Турској као и Турска Русији, да ће последице сукоба бити дугорочне, а да смо ми традиционално увек уз Русију, председник Владе Турске је рекао: Ја знам да сте ви велики пријатељ Русије. Знам да сте и пријатељ Турске и молим вас да будете веза између нас да бисмо могли поново да успоставимо добре односе“, рекао је Николић.

Председник Србије је додао и да је турском премијеру пренео да је Србија мала да би посредовала између великих сила, али да му је речено да је Србија за Турску велика земља и да представља „велики ослонац и фактор стабилности на Балкану“.

„Одлучио сам да нашим пријатељима у Русији пренесем њихову жељу. То је било све. Нисам прихватио посредовање, само сам саслушао тај његов предлог за који сматрам да је добар“, навео је Николић.

Додао је да би му било драго да дође до разговора представника две земље, подсећајући да се то већ једном десило, управо у Београду.

„Драго ми је што је Србија држава у коју многи имају поверења да би могла да их стави за исти сто, са људима са којима нису у добрим односима“, казао је Николић.

На констатацију новинара да је прихватио немогућу мисију, јер је тешко убедити Русију у нешто што се већ показало као нетачно, он је рекао да га је турски премијер замолио да покуша да успостави контакт.

„Не бих сигурно посредовао да ми је рекао да хоће да ратује, али кад је рекао да хоће да се мири, ја мислим да је моја дужност била да то пренесем руској страни“, рекао је Николић.

Бета