Прочитај ми чланак

НЕ ДАМО БРАЋУ СРБЕ: Руси уложили вето на Британску резолуцију; Американци бесни – ово је срамота!

0

Curkin

Русија уложила вето на британски предлог резолуције о Сребреници. Кинези уздржани. САД: Руски вето је још једна мрља на репутацији Савета безбедности. Руски амбасадор је предлог резолуције назвао „политички мотивисаним и контрапродуктивним“.

Четири члана Савета безбедности УН, међу којима и Кина, били су уздржани.

Амбасадор Русије при УН Виталиј Чуркин затражио је на почетку седнице од председавајућег Савета безбедности да повуче предложени текст резолуције о Сребреници рекавши да ће у противном Русија гласати против.

Чуркин је позвао да се минутом ћутања ода пошта страдалима у Сребреници.

Састанак Савета безбедности УН на којем је требало да се расправља о британском предлогу резолуције поводом 20. годишњице геноцида у Сребреници био је заказан за јуче, али је одлаган три пута због неслагања око предложеног текста.

16.50 – Русија уложила вето на британски предлог. Америчка амбасадорка Саманта Пауер, руски вето назвала „новом мрѕом на репутацији Савета безбедности“

Veto

Александар Чуркин улаже вето

16.45 – Кина предложила да се наставе консултације док се не пронађе заједнички језик у вези резолуције о Сребреници.

16.42 – Усвајање ове резолуције било би контрапродуктивно, рекао је Чуркин. „Уколико ставите овај документ на гласање, Русија ће гласати против“.

16.37 – Британски нацрт није конструктиван и изазива сукобе, оптужује само један народ. Такав приступ је политички мотивисан, није легитиман и не служи напретку у БиХ, рекао је Чуркин. „Овај документ неће помоћи постизању мира“.
16.35 – Почиње гласање о предлогу резолуције. Руски амбасадор Виталиј Чуркин предложио минут ћутања за жртве Сребренице.

16.32 – „Чињеница да су све стране починиле злочине, не значи и да су све стране једнако криве“, рекао је шеф УН за људска права.

16.22 – После Елијасона, Савету се, путем видео линка из Женеве, обраћа шеф УН за Људска права, принц Заид. „Како смо могли бити тако кратковиди и нисмо претпоставили да ће бити убистава“, рекао је принц Заед.

16.07 – Почиње седница Савета безбедности. Пре почетка седнице разговарали амбасадори САД и Русије, Виталиј Чуркин и Саманта Пауер. Седница почела излагањем заменика шефа УН Јана Елијасона.

beograd-vladimir-putin-1346196640-202930

РТС