Прочитај ми чланак

Народна странка: Власт намерава да Миленијум тиму прода Институт Јарослав Черни

0

Градски одбор Народне странке Београд саопштио је данас да власт намерава да фирми „Миленијум тим“ прода Институт „Јарослав Черни“, једини државни институт за водопривреду у југоисточној Европи и водећу научноистраживачку организацију у области вода, која се бави израдама научних студија, истраживањем, пројектовањем, инжењерингом и консалтингом и у којој ради 17 доктора наука и 13 магистара од укупно 235 запослених.

„Недопустиво је да држава приватном капиталу нетранспарентног порекла препусти тако угледну и референтну установу и то фирми ’Миленијум тим’, очигледно блиској режиму. Та фирма је ангажована на изградњи ’Београда на води’, а сада је добила и 10 милиона евра бесповратне помоћи од државе за куповину Врањске бање, док се помиње и као изгледни извођач градње београдског метроа“, наводи се у саопштењу београдског одбора Народне странке.

Народна странка је истакла да Институт „Јарослав Черни“ често издаје позитивно мишљење за пројекте које реализују фирме блиске држави, а које „сва стручна јавност оцењује као лоше по читаву заједницу“.

„Последњи такав пример у низу је студија на основу које су смањене зоне санитарне заштите у Макишком пољу како би се инвеститорима омогућила градња на водоизворишту. Стручна јавност критикује ту студију, а највећи проблем је што нису спроведена истраживања, већ је закључак донет на основу модела погодног за манипулисање“, наводи се у саопштењу.

Председник Одбора Народне странке за заштиту животне средине Александар Анђелковић рекао је да је држава очигледно одлучила да приватном капиталу препусти у руке сву контролу над пројектима које намерава да спроведе сада и у будућности, и то „градећи без сагласности јавних предузећа, са фингираним студијама без истраживања, на природним добрима и у заштићеним зонама“.

„Продаја Института ’Јарослав Черни’ изазива забринутост и доводи у питање истраживачко деловање те куће. Сумњам да фирма попут ’Миленијум тима’ жели да бесповратно улаже новац у едукацију докторанада и других стручњака које је ова институција у прошлости подржавала“, рекао је Анђелковић.

Анђелковић је додао да ће се „овај веома лош потез државе одразити и на квалитет пројеката који ће се у будућности радити у Србији и државама региона, где је Институт ’Јарослав Черни’ био ангажован“.