Прочитај ми чланак

За кога Миленијум тим купује војне камионе из Кине: Товар ишао преко луке у Бару

0

Купује ли приватна фирма из Србије Миленијум тим, некадашње војне камионе из Кине за себе, имајући у виду њихове разгранате послове или иза свега можда стоји помоћ српској наменској индустрији? У делу црногорске јавности, овај товар који је ишао преко Луке Бар, изазвао је скепсу - ради ли се цивилној или војној набавци.

Одужило се чекање више од 20 камиона, увезених из Кине у црногорској луци Бар. Увозник српска фирма Миленијум тим морала је да објашњава која је крајња намена машина, чија је унутрашњост у препознатљивим зеленим војним бојама.

„Све је чудно због тога што је товар био заустављен дуже од 20 дана и што је наша царина тражила додатну документацију како би се уверили и потврдили да није реч о војном контигенту“, рекла је новинарка црногораске Побједе Каћуша Крсмановић.

Одговор о овој набавци Н1 је тражи од Миленијум тима. Није стигао њима, али јесте Побједи.

„У поступку смо набавке и увоза грађевинске механизације и камиона из НР Кине за потребе изградње ЕКСПО 2027. Поменута опрема није за војну, већ искључиво за цивилну употребу“, наведено је у одговору Миленијум тима Побједи.

Можда ће ова возила послужити за ЕКСПО, један од најважнијих пројеката власти у наредном периоду. Управо са оваквим платформама које могу да се користе у цивилне и војне сврхе и на које може да се ставља наоружање кубури српска наменска индустрија.

„Србији су потребни камиони 8X8 или 6X6 формуле за извозне пројекте као што је рецимо продаја самоходних хаубица Нора Б 52 Азербејџану, то је 48 хаубица, то је 48 камиона и онда морате да имате и камионе за превоз и попуну муниције па камионе на коме је радионица то су десетине камиона“, каже војни аналитичар Александар Радић.

На овај проблем пожалио се недавно и председник државе, обилазећи фабрику Борбени сложени системи.

„Морате да чекате једно годину дана да докажете да камион који сте купили за превоз било чега неће да добије борбену употребу, а ако би нешто могло да има борбену употребу нема шансе да то извучемо“, рекао је Александар Вучић.

Да извуче могао би неко други, јер Министарство одбране не може директно да купује оружје или опрему, већ то могу СДПР, и државне или приватне компаније… Да ли је Миленијум тим једна од њих – нема званичне потврде. Оно што је добро познато – приходи су им у прошлој години порасли за скоро 40 одсто и нема већег државног посла у којем не учествују.