Прочитај ми чланак

Народна скупштина преко ноћи прецртала 300 милиона

0

poslanici-skupstina-srbije

Генерални секретаријат Народне скупштине преко ноћи је схватио да ће следеће године моћи да потроши 300 милиона динара мање него што је првобитно планирао!

Административни одбор парламента у наставку седнице у среду, која је претходног дана била прекинута због критика опозиције да је буџет превелик, усвојио је предлог да скупштинска каса за 2014. годину буде „тешка“ 2.137.611.000. Тачније, за само 24 сата планирани расходи су смањени за 300.309.000 динара. И поред овог реза, предлог је за 96 милиона већи од оног који је парламенту доставило Министарство финансија.

Како је објаснио заменик генералног секретара Радослав Вујовић, уштеде су направљене на ставкама које се односе на рад стручних служби и оне неће угрозити рад скупштине:

– Даље од овога нисмо могли. Смањили смо планиране трошкове путовања у иностранство, за капитално одржавање неће бити потрошено 235 милиона, већ 125, а за пројектно планирање ћемо потрошити 25 милиона, односно 16 мање него што смо првобитно предвидели. Такође, за административну опрему уместо 140, сада смо издвојили 100 милиона.

Опозиција која је претходног дана оштро критиковала одступање од предлога Министарства финасија поздравила је смањење, али је искористила прилику да још једном лупи „пацку“ секретаријату парламента.

– За само 24 сата смо уштедели 300 милиона. Да смо имали више времена, вероватно бисмо пронашли и више простора за смањење трошкова – рекао је Бојан Ђурић (ЛДП).

Ненад Константиновић (ДС) истакао је да су разлике између два буџета као „небо и земља“:

– Предлог који смо дана добили је много боље образложен, али ми и даље није јасно шта нам је до среде било неопходно, а сада више није.

И посланик владајуће коалције Милисав Петронијевић (СПС), који се и претходног дана бунио због већих расхода, подржао је „ребаланс“:

– Скупштина не може да буде независна од политике штедње која се води у држави.

ИМА МЕСТА ЗА НОВЕ РАДНИКЕ

На питања посланика Ненада Константиновић (ДС) колико је нових радника запослено у овој години, Вујовић је одговорио да примљено 47, али није има одговор да ли ће још неко доћи следеће године. Председник Одбора Зоран Бабић (СНС) појаснио је да у парламенту тренутно раде 403 радника, а да је према систематизацији из 2011. године предвиђено укупно 536.

(Вечерње новости)