Прочитај ми чланак

НА ЂУРЂЕВДАН: Инциденти у Хртковцима, село под тоталном полицијском блокадом

0

Због најављеног митинга радикала и забране окупљања у Хртковцима од јуче важи посебан режим саобраћаја. Не може се кроз село, а обустављени су и прилази овом сремском месту. У Хртковце данас могу да уђу само мештани са личном картом, која потврђује њихово пребивалиште.

Већ на излазу са ауто-пута код Руме приметан је већи број полицајаца, а у месту Јарак, на скретању за Хртковце и Шабац пут је блокиран, а возила могу само ка Сремској Митровици, јавља екипа Танјуга. Према наводима медија, на терену је 1.500 полицајаца.

У Јарку се налазе бројне новинарске екипе, међу којима има и новинара хрватских медија, а окупљају се и припадници СРС који носе заставе те странке. 

Пред Хртковцима је дошло и до инцидента, када су се сукобиле присталице СРС и противници њиховог скупа.

На видео-снимцима на друштвеним мрежама види се како су се две групе уз увреде кошкале и гурале, а размењени су и ударци.

ШЕШЕЉ

У 10:30 се лидер радикала, др Војислав Шешељ, обратио присутним присталицама иновинарима истакавши следеће:
– На јавно окупљање имамо право! СРС је заказао митинг под називом „Ђурђевдански митинг“, никаквих опасности није било по људе, запослене, полицију, чак је и митинг 1992. године био без иједеног инцидента, а онда је кренула кампања, најгоре лажи које су пласиране у оквиру те кампање – рекао је Шешељ и додао да нико из Хртковаца није отишао из тог места, а да имовину уз посредство католичке цркве није оверио. Он је нагласио да Србија неће прихватити никакву арбитражу.

Међу њима је функционер ЛДП-а Ђорђо Жујовић, који је задобио ударац у главу.

Чланови Демократске странке и ЛДП-а раније су најавили да ће се данас појавити у Хртковцима како би протестовали због најављеног скупа радикала.

Стигао је и лидер радикала Војислав Шешељ, као и посланице Вјерица Радета и Наташа Јовановић.

Шешељ је одмах по доласку у Јарак рекао да их на путу нико није заустављао, да је било нешто полиције на силаску са ауто-пута ка Јарку, и додао да ће још мало сачекати да се окупе присталице радикала.

Он је блокаду оценио као грешку, рекао је да су ангажоване велике снаге, али и да је два пута већ био у Хртковцима, додуше, како је рекао, у затвореном простору.

Шешеља је група присталица радикала дочекала аплаузом, а бројни новинари окружили су лидера радикала који је сео на столицу и разговара са присутнима.

Возила се преусмеравају на обилазнице кроз друга сремска села, а полицијских контрола има и на бројним атарским путевима у атару Хртковаца.

Дневно магистралним путем који пролази кроз Хртковце прође око 15.000 возила.

Да би се из Платичева стигло до Јарка, десетак километара далеко, треба да се иде обилазницом око 50 километара.

Становници кажу да су заточеници митинга који је забрањен, а који их не интересује.

Не размишљају о прошлости, већ од чега ће и како да живе мирно и сложно као што су живели досад.

Проблем им је утолико већи што је данас Ђурђевдан, па бројни гости не могу да дођу, због забране уласка у село.

Ђурђевдан је слава сеоског православног храма, па верници из околних села не могу да стигну на литургију ни на освештење жита и сечење колача, као што су то радили свих претходних година. Надају се да ће све мирно да прође.

СИМО СПАСИЋ НА МЕГАФОНУ, ЧАНАК КОД НОВОГ САДА, ШЕШЕЉ КРЕНУО КУЋИ

Председник Удружења породица убијених и киднапованих на Косову и Метохији Симо Спасић обратио се окупљенима на мегафону. Ка Хртковцима су, наводно, кренули и лидер ЛСВ-а Ненад Чанак. Он је око 10.30 сати био код Новог Сада, тако да ће се мимоићи са Шешељем.

 

Из ДС-а су саопштили да ће њихов посланик Балша Божовић покушати да уђе у Хртковце где би требало да присуствује миси на позив хрватске заједнице, док су присталице ЛДП-а заустављене код Руме.