Прочитај ми чланак

МУП Хрватске: Границе са Србијом отворене без ограничења

0

bajakovo-616x487

Гранични прелази Бајаково и Товарник су отворени за саобраћај без икаквих ограничења, саопштио је МУП Хрватске.

Министар унутрашњих послова Хрватске Ранко Остојић је рекао да је у 17.00 извршена деблокада границе.

„Сви аутомобили без обзира на регистрације могу да уђу у Републику Хрватску, као и камиони. До сада је у Републику Хрватску ушло 60.000 људи, а јутрос је та бројка била 58.000. Притисак избеглица из Србије је смањен“, додао је Остојић.

Подсећамо, раније у току дана премијер Хрватске Зоран Милановић рекао је да са сарадницима интензивно разговара да данас или сутра укине мере на граници са Србијом.

“Наша мера на граници (са Србијом) можда је била тврда, али она је била у обрани националних интереса и контроле тока миграната који кроз Србију пролазе без икакве контроле“, рекао је Милановић.

Оваква Милановићева изјава дошла је непосредно након што је из Брисела саопштено да је од Загреба затражено хитно објашњење одлуке о затварању граничних прелаза са Србијом за камионски саобраћај.

Портпаролка високе представнице Европске уније за спољну политику и безбедност Маја Коцијанчич изјавила је на конференцији за медије у Бриселу да је то учињено у контексту истраге правне службе Европске комисије о могућем кршењу Споразума о стабилизацији и придруживању од Хрватске, након што је премијер Србије Александар Вучић у писму функционерима ЕУ упозорио да је ССА прекршен.

Осим тога, комесар ЕУ за суседску политику Јоханес Хан апеловао је на Хрватску да промени одлуку о блокади граница за озила са српским регистрацијама.

(Вечерњи лист)