Прочитај ми чланак

МОЖЕ ДА РАДИ ШТА ХОЋЕ: Шешељу српски судови не могу ништа!

0
Фото: Србин.инфо - Ненад Златановић

Фото: Србин.инфо – Ненад Златановић

Иако се у Србији често чује да нема недодирљивих, Војислав Шешељ ће најмање наредних годину дана бити баш то будући да му, шта год буде радио, српски судови неће моћи ништа.

Наиме, лидер радикала до окончања жалбеног поступка у Хашком трибуналу неће одговарати у Србији за паљење застава других држава.

Неће одговарати ни за било који вербални деликт, па чак ни ако му падне на памет да поново се од руље брани пиштољима, па ни ако се неки саговорник по завршетку емисије поново „оклизне на кору банане“.

– Он је поштеђен и подношења кривичне пријаве, а камоли даљег процесуирања, саслушања, истрага и судских поступака, с обзиром на то да члан 15 Закона о сарадњи с Хагом каже да се „сви поступци пред домаћим судовима прекидају до окончања поступка пред Трибуналом“ – кажу судски извори „Блица“.

Како наводе, суд не може да покрене ниједан поступак док се онај хашки правоснажно не оконча.

У самом Трибуналу не желе да коментаришу српске законе и правосуђе, али кажу да „окончање поступка подразумева свакако комплетан поступак, односно окончање другостепеног“.

Против Војислава Шелеља се до коначне пресуде у Хагу не може водити никакав поступак, што је још бар годину дана.

Шешељ је 31. марта првостепено ослобођен свих оптужби, а тужилац Серж Брамерц има рок од 75 дана за подношење жалбе, а када ће бити донета и другостепена пресуда, тешко је предвидети.

– Формално не постоје никакви рокови за окончање жалбеног поступка. У великим предметима, какав је и случај Шешеља, жалбени поступак је трајао по годину дана, некад две, али некада и дуже. Тако да се у суштини ништа не може предвиђати – каже за „Блиц“ Ненад Голчевски, портпарол Трибунала.

Извор: Блиц