Прочитај ми чланак

Москва: Никада нећемо признати Косово

0

Ministarstvo spoljnih poslova Moskva(Танјуг, Глас Русије)
Представник руског Министарства иностраних послова Константин Долгов изјавио је да званична Москва неће признати незавиност Косова.

Он је на тај начин реаговао на писање медија да су косовске власти донеле одлуку да уведу визни режим за грађане 87 држава света, укључујући Русију.

„Наш принципијелни став се није променио – нећемо признати независност Косова“, рекао је Долгов за Итар-тас с.

Он је навео да се Русија строго придржава Резолуције 1244 Савета безбедности УН. На Космету је од јуче почела примена визног режима за држављане 87 држава света медју којима су, измедју осталих, и Кина и Индија.

Визни режим је уведен одлуком окупаторске шиптарске владе а држављани ових држава ће до визе моћи да дођу у генералном конзулату шиптарских окупатора у Цариграду, док ће се у хитним слућајевима визе изадавати и на приштинском аеродрому.

Директор Центра за геополитичка истраживања Леонид Ивашов сматра иницијативу Приштине антируском.

Ово је визни режим против оних земаља које не признају Косово и притисак да га што брже признамо. Али мислим да ни Русију, ни руске грађане ове одлуке неће погодити. Наших грађана је тамо мало, они немају интереса да путују на Косово. Увођење виза је наставак политике Приштине на зближавање са ЕУ: Косово изјављује да је спремно да постане члан ЕУ, и Брисел му изгледа не отказује. А Србија са своје стране може да уђе у ЕУ само признавши и успоставивши дипломатске односе са Косовом.

Ипак, како сматра експерт, неко решење руско МИП ће наћи. Леонид Ивашов не искључује да ће интересе Косова представљати једна од амбасада западних земаља. Тако, не признајући независност Косова, за поједине грађане моћи ће да се организује добијање виза преко њих, сматра директор Центра за геополитичка истраживања – Ако се то не деси, тада се путовања укидају.

Коментар руског конзулата у Приштини у уторак нисмо успели да добијемо.