Прочитај ми чланак

МИРОВИЋ: Вучић никада није био тако оштар према Милу као што је према Кривокапићу

0

Реакције на изјаву Вучића да Србија неће трпети да је Црна Гора понижава.

“Александар Вучић никада није био тако оштар у изјавама према Милу Ђукановићу, као што је данас оштар према црногорском премијеру Здравку Кривокапићу, упозоравајући га да Србија неће трпети да је Црна Гора понижава. Није био оштар према Ђукановићу ни онда када је он хапсио свештенике, посланике и рушио црквене објекте, забрањивао српским професорима и академицима улазак у државу”, каже за Данас Дејан Мировић, професор међународног права на Правном факултету у Косовској Митровици, коме је једно време био забрањен улазак у Црну Гору.

FOTO: in4s.net

Мировић подсећа да се председник Србије, у време литија у Црној Гори, неколико пута срео са Ђукановићем и позвао га да посети Београд, чак и онда када је његова полиција пребијала Србе у Будви у јуну 2020.године.

”Ове чињенице нам говоре да је Вучић имао пословне и политичке везе са Ђукановићевим режимом. На исти закључак указује чињеница да им је Беба Поповиц заједнички пријатељ и да је његов Институт за јавну политику финансиран из српског и црногорског буџета”, напомиње Мировић, поводом Вучићеве поруке премијеру Црне Горе, Здравку Кривокапићу да Србија жели најбоље односе са Црном Гором, да не тражи ништа, али да неће дозволити да Србију неко понижава.

А Момо Корпривица, посланик и потпредседник Демократске Црне Горе, истиче за Данас да Црна Гора жели најбоље могуће односе са Србијом, да је за то потребна воља обе стране, али да „овакви иступи председника Вучића“ томе не доприносе”. Осим што је потребна добра воља са обе стране, каже Копривица, потребно је и да је свима на првом месту буде истина.

“Без истине и добре воље са обје стране, не може бити бољитка. Нити је добро да предсједник Црне Горе напада Србију оптужујући је за агресију, нити да предсједник Србије саопштава нетачне тврдње и пласира неистине и лажне спинове о „антисрпској“ резолуцији. Нико никога не смије и неће понижавати – нити Вучић Црну Гору, нити званичници Црне Горе Србију”, истиче Копривица.

Лидер Демократске странке и бивши амбасадор Србије у Црној Гори, Зоран Лутовац, оцењује, међутим, да је национални интерес Србије и Срба у Црној Гори да се Александар Вучић не бави Црном Гором.