Прочитај ми чланак

Министри ЕУ : Преговори без одлагања, не долази у обзир нова Украјина

0

eu-srbija

Почиње пресудна недеља за нову етапу у процесу европских интеграција Србије. Шефови дипломатија земаља чланица ЕУ утврдиће у понедељак и уторак коначни текст преговарачког оквира са Србијом и уједно одредити датум за одржавање прве међувладине конференције за почетак преговора, што би потом у четвртак и петак на самиту требало да потврде европски лидери. Уочи ових састанака анкетирали смо европске представнике о томе да ли су задовољни оним што је Србија до сада урадила у испуњавању постављених услова, пре свега када је реч о односима с Косовом, и питали их како ће гласати на предстојећем министарском савету.

ХОЛАНДИЈА

Франс Тимерманс – министар спољних послова

– Европски савет је у јуну одлучио да са Србијом отвори преговоре о приступању под условом да Србија настави да ради у правцу нормализације односа с Косовом. С обзиром на остварени напредак, холандска влада је сагласна да преговори заиста могу да буду отворени најкасније у јануару.

ФИНСКА

Ерки Туомиоја – министар спољних послова

– Генерално смо задовољни до сада постигнутим напретком у дијалогу између Србије и Косова. Важно је да се и у будућности наставе процес и конструктиван приступ који су обе стране до сада показале. Примена споразума је од кључног значаја. Што се тиче отварања преговора о приступању Србије, Финска зе залаже за децембар.

ЛИТВАНИЈА

Линас Линкевичијус – министар спољних послова

– Обе стране су постигле велики напредак у нормализацији односа. Избори на Косову су били важан корак, који је показао да је нормализација односа између Србије и Косова неповратан процес. То доказује одлучност Србије да настави европски пут. Даљи ангажман мора да се одржи. Литванско председништво ЕУ ће уложити максималне напоре да би се постигао консензус на предстојећем савету за опште послове око датума за почетак приступних преговора са Србијом.

ЧЕШКА

Јан Кохоут – министар спољних послова

– Поздрављам неометано одржавање другог круга локалних избора на Косову и честитам гласачима на њиховом учешћу, јер су избори кључни за будућност Косова и за процес нормализације између Србије и Косова. Надам се да ће преговарачки оквир са Србијом бити усвојен на предстојећем министарском састанку за опште послове и бити потврђен на Европском савету. Очекујемо да приступни преговори са Србијом започну најкасније у јануару.

ЛЕТОНИЈА

Едгарс Ринкевичс – министар спољних послова

– Од како је Европски савет у јуну донео одлуку о отварању преговора, Србија је предузела конкретне кораке и конструктивно радила на видљивом и одрживом побољшању односа с Косовом, у довољној мери испуњава политичке критеријуме и доприноси регионалној сарадњи. Зато сматрамо да прва Међувладина конференција са Србијом треба да буде одржана што је пре могуће. Србија, истовремено, треба да у потпуности настави с посвећеношћу наставку нормализације односа с Косовом и примени свих споразума постигнутих у дијалогу.

ИРСКА

Имон Гилмор – министар спољних послова и трговине

– Ирска подржава отварање приступних преговора са Србијом најкасније у јануару, у складу са закључицима Европског савета из јуна.

ПОРТУГАЛИЈА

Руи Машете – министар спољних послова

– Сматрамо да је Србија предузела неопходне кораке у испуњавању услова које је поставио Европски савет, односно испунила своје обавезе ка нормализацији односа с Косовом. Зато сматрамо да су се испунили услови да Савет усвоји преговарачки оквир у децембру, што ће омогућити да преговори започну.

МАЛТА

Луис Грек – министар европских послова

– Постојано подржавамо тежње Србије да се придружи ЕУ и ову перспективу јасно истичемо у дискусијама унутар Европског савета. Поздрављамо значајан напредак који је Србија остварила у циљу испуњавања обавеза, неопходних да би се кренуло напред и да би започели приступни преговори с ЕУ. У том смислу, Малта се залаже за то да прва међувладина конференција буде одржана што је пре могуће, најкасније у јануару.

СЛОВЕНИЈА

Карл Ерјавец – министар спољних послова

– Веома смо задовољни одлуком Европског савета у јуну о почетку преговора са Србијом. С дијалогом, који је довео до значајног помака у односима између Београда и Приштине, Србија је показала зрелост и спремност за неопходне компромисе. Став Словеније је да 2014. година треба да почне отварањем преговора са Србијом.

ЕСТОНИЈА

Урмас Пает – министар спољних послова

– Преговарачки оквир треба да буде усвојен од стране савета министара и да буде потврђен на Европском савету, с циљем да се прва међувладина конференција одржи што је пре могуће, најкасније у јануару 2014. године.

СЛОВАЧКА

Мирослав Лајчак – министар спољних послова

– Снажно подржавамо могућност да приступни преговори са Србијом започну већ крајем године, одмах после самита ЕУ. Не постоји тенденција да се у преговарачки оквир додају нови услови.

ЛУКСЕМБУРГ

Жан Аселборн – министар спољних послова

– Честитам обема странама, Београду и Приштини, на изузетној политичкој храбрости коју су показале последњих месеци, чији значај Европска унија у потпуности цени. Циљ нам је да прва међувладина конференција буде одржана, као што је и предвиђено, најкасније у јануару.

ФРАНЦУСКА

Тјери Репентен – министар за европске послове

– Француска је увек подржавала процес европских интеграција Србије. Желимо да преговарачки оквир буде без додавања нових услова.

КИПАР

Јоанис Касулидес – министар спољних послова

– Кипар је снажно подржао јунску одлуку Савета за отварање приступних преговора са Србијом, на основу њених заслуга у испуњавању услова за чланство. Постојана и доказана посвећеност Србије дијалогу, с циљем нормализације односа с Приштином, несумњиво је одлучујући фактор за позитивну одлуку савета о отварању преговора најкасније у јануару.

(Вечерње новости)