Прочитај ми чланак

Министарство финансија: Јефтино политиканство Бојана Пајтића

0

Поређење Комерцијалне банке и Развојне банке Војводине је „јефтино политиканство“ и бежање од одговорности Бојана Пајтића за огромне губитке РБВ, саопштило Министарство финансија. Комерцијална банка је најјача банка у Србији, док РБВ има негативан капитал и „дубиозу“ од 150 милиона евра, истиче се у саопштењу.

Министарство финансија и привреде оценило је да је поређење Комерцијалне банке и Развојне банке Војводине је „јефтино политиканство“ и покушај бежања од одговорности покрајинског премијера Бојана Пајтића за огромне губитке РБВ.

„Поређење Комерцијалне банке и РБВ од стране господина Бојана Пајтића показује његово елементарно непознавање економије и банкарског сектора“, каже се у саопштењу министарства.

Комерцијална банка је, како је наведено, тренутно најјача банка у Србији и има огромну добит, док РБВ има насупрот томе негативан капитал и „дубиозу“ од 150 милиона евра, уз 70 одсто ненаплативих кредита.

„Због тога је Пајтићево поређење те две банке више него скандалозно“, наводи министарство.

Докапитализација Комерцијалне банке извршена је искључиво да би држава задржала већинско власништво у највећој и најбољој банци у Србији, док је докапитализација РБВ тражена да би се покриле њене огромне дубиозе и прикрила одговорност за њихов настанак, што су потпуно неупоредиви случајеви, наведено је у саопштењу.

Министарство финансија и привреде подсећа да је РБВ за време претходне владе „већ неколико пута безуспешно докапитализована новцем грађана Србије у износу од 150 милиона евра“, као и да је без обзира на „непрекидно упумпавање пара РБВ, због очигледног уплитања политике у њено пословање, поново нагомилала огромне губитке, па је Влада Војводине пре пар месеци затражила нову докапитализацију од 150 милиона евра“.

„Када су под притиском стручне јавности и сами схватили да је то сулудо, економски неоправдано и штетно трошити огроман новац грађана за докапитализацију било које банке која има толику дубиозу, господин Пајтић и покрајинска влада су прихватили модел спашавања депозита из РБВ, њиховим преносом на неку здраву банку, на начин који је предложило Министарство финансија и привреде“, истичу у министарству.

Ово решење је, како је наведено, званично подржано на једној од седница покрајинске владе, а потпис на њега ставио је покрајински секретар за финансије Зоран Радоман.

„Због тога ову данашњу изјаву господина Пајтића видимо као јефтино политиканство и његов покушај бежања од одговорности за огромне губитке РБВ, јер су за њих по свему судећи криви и појединци из претходне покрајинске администрације, коју је такође водио Пајтић“, наводе у Министарству финансија.

Министарство сматра да нико не сме бити заштићен нити аболиран за ове губитке, који су грађане Србије оштетили за око 300 милиона евра и да се као и у случају Агробанке мора утврдити конкретна индивидуална одговорност и за дубиозе РБВ.

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић, је у интервјуу новосадском Дневнику, рекао да се одустало од докапитализације РБВ, односно да је та банка угашена, због политичких притисака и последица тих притисака и упитао како је могуће то да се истовремено с гашењем РБВ, Влада Србије одлучила за докапитализацију Комерцијалне банке.

 

(РТС)