Прочитај ми чланак

Мило одлепио: Европа и НАТО још енергичније против Русије

0

Црногорски премијер Мило Ђукановић позвао је Европску унију да се не бави предностима и манама проширења већ да примени енергичну стратегију према Русији, која се заједно са противницима Уније и НАТО "активно бори за утицај на Западном Балкану".

milo-djukanovic_1_0_0

Руси имају своја „упоришта“ чија је улога да се противе НАТО и ЕУ не само у Црној Гори „већ у свим земљама региона,“ рекао је Ђукановић у интервјуу порталу ЕУ Обзервер, током недавног самита у Варшави.

– Та мањина има веома честе контакте са Москвом. Јасно је да Русија подржава и обезбеђује логистику извесним политичким странкама, невладиним организацијама и медијима који покушавају да осујете пут Црне Горе у Евроатлантске интеграције – додао је црногорски премијер.

Према његовој процени, 30 одсто људи у региону се противи западним интеграцијама. Људи са најнжим примањима у региону у коме је просечни бруто национални доходак по становнику само 6.000 евра, не виде дугорочну добробит од проевропских економских реформи и плаше се „новине“ политичких вредности ЕУ, додао је црногорски премијер.

Он такође тврди да ови људи „још негују извесну емотивну везаност за Русију из прошлости.“

– Они желе да Црна Гора буде заглављена у раљама ретроградне прошлости. Плаше се свега што је ново јер немају довољно самопоуздања да се прилагоде променама. То их чини лаким пленом за руску пропаганду – рекао је црногорски премијер.

Ђукановић зато ЕУ позива да престане да се бави предностима и манама проширења и да примени енергичнију стратегију према Русији.

– Где год нема ЕУ или НАТО друге снаге ће попунити простор – рекао је он алудирајући не само на Русију већ и на радикални Ислам, преноси ЕУ Обзервер.

По његовом мишљењу, ЕУ треба да помогне да се људи брже избаве из сиромаштва и да јасније покаже дипломатску подршку савезницима на Балкану, а Берлински процес, односно немачку иницијативу за редовне самите ЕУ и балканских лидера,види као део исправне „терапије“ за бољке региона.