Прочитај ми чланак

МИЛО НЕ ДА ВЛАСТ: Упркос пријетњама – народ дошао да брани слободну територију (ВИДЕО)!

0

podgorica protesti-2015-.-2

Велики број грађана се јутрос окупио испред Скупштине, пркосећи најавама Комуналне полиције да ће уклонити шаторе и бину. Према ријечима једног од челника ДФ-а, у репресивном апарату влада потпуни хаос, јер надлежне градске и државне службе издају контрадикторна рјешења. Рок који је Комунална инспекција Главног града наложила Демократском фронту ДФ да уклони бину и шаторе са Булевара Светог Петра Цетињског код зграде црногорског парламента је истекао, али су се органитзатори протеста оглушили о захтјев надлежних градских служби.

Лидери и посланици Скупштине Црне Горе јутрос су стигли и лидери и полсаници Демократског фронта као и њихове присталице.

Начелник Комуналне полиције Главног града Горан Јанковић рекао је на конференцији за новинаре да рок за уклањање шатора и осталог мобилијара са Булевара Светог Петра Цетињског истиче данас у десет.

Јанковић је објаснио да комунална полиција, приликом уклањања шатора и мобилијара, у складу са Законом, може затражити и асистенцију полиције.

Градоначелник Подгорице Славољуб Стијеповић апеловао је на организаторе протеста, Демократски фронт, да ослободе дио Булевара Светог Петра Цетињског испред парламента, гдје су протести почели 27. септембра.

Он их је позвао да се измјесте на јавне површине преко пута зграде црногорског парламента.

Са протеста Фронта, који је синоћ одржан у Подгорици поручено је да ће његово предсједништво и посланици стати испред полиције, уколико им покуша уклонити шаторе и бину са булевара испред парламента.

„Ми смо, као сто смо и најавили, ту , међутим нико се није појавио од служби Главног града. Хвала вам сто сте у толиком броју дошли да нас подржите. Ако се неко појави од ових градских служби, молим вас дс будете негдје ту близу, много би нам значило, а главни посао препустите нама“, рекао је Мандић.

„Другари, видите ли ви овдје и једно ауто? Стијеповић је рекао да ће од јутрос овдје бити саобраћај. Можда ја имам фатаморгану па не видим. Онолико колико вас се овдје окупило у тренутку, можемо имати и 10 пута више! Хвала што нас подржавате јер ви сте овдје власт, а ми смо само ваши представници. Остајемо ту све док се не испуне захтјеви прелазне Владе“,рекао је Радуловић.

„Службе доносе различита рјешења. Комунална полиција једно, МУП друго. Ту влада општи хаос!“

milo PODGORICA--PROTESTI_620x0

Мило не да власт

Премијер поручио демонстрантима у Подгорици да ће се начекати да његов кабинет поднесе оставку. Градоначелник захтева да данас до 10.30 буде уклоњена бина.

ОДГОВОР

Демонстранти су поручили градоначелнику Подгорице да немају намеру да било шта померају са „слободне територије“, остајући чврсти у одлуци да на плацу код Скупштине остану све до испуњења захтева, а то је пада владе Мила Ђукановића, фоирмирања нове прелазне која ће расписати прве фер и демократске изборе.

Протести Демократског фронта који се одржавају у Подгорици показатељ су демократских капацитета Црне Горе, али и актуелне власти. Међутим, они нису грађански, док су се организатори веома упрегли у намери да обезбеде што је могуће ширу подршку из међународне јавности, али она стиже само од Демократске странке Србије.

Ово је порука коју је преко таласа државног радија пренео премијер Мило Ђукановић. На најаву организатора окупљања да ће бити истрајни у протестима све док Влада не поднесе оставку, Ђукановић је кратко одговорио:

– Протести ће онда потрајати!

Ово је било његово прво директно обраћање јавности поводом догађаја који већ десет дана потресају Црну Гору – антивладиних протеста испред зграде државног парламента. Преко 500 шатора, националних застава и страначких обележја представљају декор на Немањиној обали, која је од Крстовдана под опсадом јаких полицијских снага.

– Морамо сви заједно пристајати на правила демократских друштава. Дакле, организатор протеста је Демократски фронт, који је политичка групација с подршком од шест одсто. Одговорна власт не сме себи дозволити да се понаша у складу са ултиматумима које поставља шест или десет одсто, јер би тако показала своју неодговорност према ономе што је демократски избор грађана. Када је у питању карактер протеста, реч је о антидемократским, антицрногорским и анти-НAТО протестима – изјавио је Ђукановић.

Није се дуго чекало да неко од лидера Демократског фронта одговори премијеру.

– Његова оставка је кључ за разрешење ове кризе. После тога Ђукановић, као председник ДПС, може да се укључи или не укључи у формирање прелазне владе – поручио је Предраг Булатовић, функционер ДФ. – Наши протести су сваког дана све бројнији, а шансе ДПС и Владе да буду тврдоглави све мање.

ЗНAЧAЈНA ПОДРШКA СТИГЛA И ИЗ БОКЕ

Херцегновска опозиција подржала је колеге из Подгорице у њиховим захтевима и додала свој, тражећи прелазну власт и на нивоу општине. У мирној протестној шетњи од трга Николе Ђурковића до зграде Општине окупило се педесетак опозиционара. Учесници протеста носили су транспарент „Слобода тражи људе“, црногорске и српске заставе, док их је пред зградом општине захтеве прочитао председник општинског одбора Нове српске демократије Борис Сеферовић. В. В.

Булатовић је позвао Ђукановића да поднесе оставку:

– ДФ наставља са протесним скупом испред Скупштине Црне Горе, и то 24 сата сваког дана, са политичким митингом у 18 и 30 минута. Протесне шетње у 14 црногорских градова биле су веома успешне, а наши захтеви су добили подршку великог броја грађана. Политички став у свакој од тих општина је да треба одржати превремене локалне изборе заједно са парламентарним, јер су и локални избори у свим општинама где је ДПС на власти брутално покрадени!

Булатовић оцењује да се после седнице Законодавног одбора види „на шта личи Скупштина Црне Горе“.

– Види се да парламент после ових протесних шетњи не може да ради у пуном капацитету, па се покушало чак са преформулацијом радне групе за дијалог о условима за одржавање избора. Кажем преформулише, јер једна одлука, која је пропала, донета у јулу, и сада покушавају да донесу другу. Наше захтеве и протестне митинге не може заменити никаква квазирадна група. Поручујем председнику Скупштине Ранку Кривокапићу да узме у обзир ту чињеницу да та радна група не може бити место дијалога, и да ће предузети на себе одговорност ако то буде форсирао – поручује Булатовић.

У уторак се огласио и градоначелник Подгорице Славољуб Стијеповић, који је апеловао на организаторе протеста да ослободе део Булевара Светог Петра Цетињског испред парламента.

– Нека своја права траже са јавних површина преко пута зграде Скупштине Црне Горе. Остављамо им рок да ујутру до 10 и 30 сати уклоне бину и шаторе, у супротном ће реаговати комунална полиција – поручио је Стијеповић.

Јединa међу мушкaрцимa

Мира Нишић једина је жена из Пиве која протестује испред зграде парламента у Подгорици. Сместила се она у једном од бројних шатора и ту проводи дане и ноћи заједно са својим земљацима из „Пивског фронта“:

– После 30,5 година рада у општинским службама у Плужинама, остала сам без посла и нашла се на Бироу рада. Шта онда има да каже једна жена која ничим то није заслужила. Иако у Пиви влада „опозициона“ СНП, они се потпуно једнако понашају према неистомишљеницима као ДПС у Подгорици или у другим црногорским градовима.

Дан једанаести: Нема повлачења, нема предаје

Велики број грађана, заједно са челницима Демократског фронта, провео је десету ноћ заредом испред Скупштине Црне Горе, а протест је ушао у једанаести дан.

Ноћ испред Скупштине Црне Горе провели су готово сви лидери Демократског фронта.

Градска управа Подгорице наложила је организаторима протеста – Демократском фронту да до 10 часова уклоне бину и шаторе са главне саобраћајнице на Булевару Светог Петра Цетињског у Подгорици и премјесте је у парк преко пута Скупштине Црне Горе.

Са синоћњег скупа, лидер Демократске народне партије Милан Кнежевић поручио је да челници ДФ-а испред себе неће ставити народ, већ да ће они, посланици ДФ-а, стати испред полиције како би одбранили, како је рекао, слободну територију.

Он је позвао Миодрага Лекића, Радована Асановића, Горана Даниловића и Новицу Станића да им се придруже, а, како је рекао, Станић је најавио долазак.

Кнежевић је у свом говору рекао да је десетог дана протеста стање редовно.

Он је поручио премијеру Милу Ђукановићу да су протести антилоповски, а не антидемократски.

„Толико сте крали да бисте нам из ока покрали, па их затварамо када вас видимо. Крађа вам је постала зависност“, рекао је Кнежевић.

Зграду Скупштине и предсједника обезбјеђивало је више десетина полицајаца.

Челници ДФ протестима траже формирање прелазне владе, коју би чиниле све парламентарне странаке и која би створила услове за одржавање поштених и демократских избора, наводећи да се неће разилазити до испуњавања тих захтјева.

У захтјеву који је упућен Влади, Скупштини и предсједнику Црне Горе, затражена је и потпуна имплементација изборног законодавства, електронска идентификација бирача, пречишћен бирачки списак, контрола свих државних ресурса и служби безбједносних, као и равноправан третман на Јавном сервису. Тиме би се, како се наводи, стекли услови за демократске изборе.

Иначе, претходних десет дана протеста Демократског фронта испред Скупштине Црне Горе у Подгорици протекли су без инцидената, а обиљежила га је добра организација. У главном граду и даље су биле примјетне јаке полицијске снаге.

 Говорници, челници Демократског фронта, али и остали, обраћају се грађанима са бине која је била постављена испред Скупштине, са поруком „Слобода тражи људе”.

Извор: ИН4С портал; Новости.рс