Прочитај ми чланак

Међу министре неће ни Тадић, ни Ракић, ни Тинде Ковач

0

nikolic-konsultacije

Председник Србије Томислав Николић наставља консултације са парламентарним странкама о формирању владе, а једина преостала је коалиција окупљена око напредњака са Александром Вучићем на челу. Према најави из Председништва, Николић ће у уторак, 22. априла, одредити мандатара за састав будуће владе Србије, а већ је познато да ће то бити Вучић.

Након јучерашњих консултација лидера политичких странака са председником Републике, јавност је изгледа добила одговоре на неколико питања око којих је постојала одређена доза неизвесности.

Председник социјалиста Ивица Дачић рекао је да у владу сигурно неће ући само он или само СПС, већ цела коалиција која укључује ПУПС и Јединствену Србију. Лидер НДС Борис Тадић дефинитивно је, бар како је истакао, одлучио да не седи у истој влади са СПС, а председник демократа Драган Ђилас поновио је ранији став да ће ДС бити опозиција. СВМ је за наредну седмицу најавила потписивање коалиционог споразума са СНС, док СДА Сулејмана Угљанина и ПДД Ризе Хаљимија и даље очекују позив за разговоре са Александром Вучићем.

Први на Андрићевом венцу код Николића јуче пре подне били су социјалисти, а Дачић је потом изјавио да је коалиција окупљена око СПС информисала председника Србије да је спремна да буде део парламентарне већине. „Сигурно је да нећу само ја или само СПС бити у влади“, нагласио је Дачић, коментаришући могућност да остале чланице коалиције окупљене око социјалиста буду део владе.

Ивица Дачић, за кога се спекулише да је будући министар спољних послова, навео је да ће се о кадровским решењима разговарати тек после Ускрса и да о положају појединаца у будућој влади, бар што се тиче коалиције око СПС, још ништа није договорено. Коначну одлуку, како је истакао, треба да донесу органи СПС, од којих се јуче већ састало Председништво, а после ускршњих празника одржаће се и седница Главног одбора. На Андрићев венац су из ове коалиције јуче отишли још Жарко Обрадовић и Славица Ђукић Дејановић (СПС), Милан Кркобабић (ПУПС) и Петар Петровић (ЈС).

ДС НЕЋЕ У ВЛАСТ

Председник Демократске странке Драган Ђилас обавестио је Томислава Николића да ДС не може бити део нове владе, као и да није ни добила позив за преговоре о њеном формирању. Ђилас је рекао да су представници ДС – а поред њега још су били Бојан Пајтић и Весна Мартиновић – на консултацијама о формирању нове владе изразили бојазан о неким мерама које најављују будући чланови владе, јер ће оне изазвати смањење животног стандарда и даље отпуштање људи.

Делегација демократа обавестила је Николића и да се жестоко противи идеји да се председник парламента „ротира“ на годину дана. „Сматрамо да је то неозбиљно и да се тиме унижава Скупштина Србије“, поручио је Ђилас, наводећи да је тражио да се од таквог захтева одустане.

НДС НЕЋЕ СА СПС

У опозицији ће бити, по свему судећи, и Нова демократска странка Бориса Тадића, који је јуче поновио да неће ући у владу у којој би била СПС, јер сматра да та влада не би била делотворна. „Наша листа не улази у владу ако влада нема перспективу да реши темељне проблеме друштва. Наше мишљење је да влада у којој би био СПС не би била делотворна“, рекао је Тадић након разговора са Николићем. Тадић је казао и да из НДС у владу неће ући нико, укључујући Миодрага Ракића и Тинде Ковач Церовић, који су били неформални „кандидати“ за места у безбедносном систему и просвети.

Поједини медији објавили су тврдњу да међу Тадићевим коалиционим партнерима – ЛСВ Ненада Чанка и ЗЗС Душана Петровића, али у самој НДС – расте незадовољство због његове „самосталне и тврде одлуке“ да се не уђе у владу у којој би били социјалисти. Међутим, Данасу је из више извора потврђено да у коалицији нема раскола. „Ништа се у нашим односима није променило и ја ни са ким не преговарам о уласку у владу, па ни са СНС“, истакао је за Данас Душан Петровић. Бојан Костреш, заменик председника ЛСВ, рекао нам је да медијске спекулације нису тачне и да Лиги из СНС „није стигао конкретан предлог“ за улазак у владу.

Ненад Чанак је незванично помињан и као нови председник Народне скупштине, али је он то јуче демантовао, тврдећи да му то место нико није понудио, мада је додао и да је „спреман да помогне ако буде требало“. Тадић је у вези с тим казао да ће ЛСВ имати аутономију деловања у Скупштини, будући да ће имати свој посланички клуб, али је подсетио на предизборни договор да у коалицији „постоји чврста координација о питањима од интереса за развој Србије“.

А ШТА ЋЕ МАЊИНЕ

„Коалициони споразум са СНС о формирању будуће владе највероватније ћемо потписати средином следеће седмице“, најавио је јуче председник СВМ Иштван Пастор након састанка са председником Николићем, кога је, како је рекао, обавестио да ће та странка бити део владајуће већине. На питање новинара да ли је коалиција СВМ са СНС увод у рушење актуелне власти у Војводини, Пастор је одговорио да „у овом моменту не види ниједан нови елемент на бази кога би човек озбиљно требало да размишља о превременим покрајинским изборима“.

Код председника Србије јуче су били и лидери СДА и Партије за демократске деловање Сулејман Угљанин и Риза Хаљими, који кажу да очекују да ће их Вучић позвати на разговоре о евентуалној сарадњи, али и да немају амбиција да по сваку цену уђу у владу. Угљанин тражи да се у програм владе „уврсте основна начела СДА, односно веће укључивање Бошњака“, док је Хаљими саопштио да је ПДД заинтересована да са будућом влашћу ради на решавању животних проблема у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи. 

На консултације зову и Мали и Весић

Председник и секретар Привременог органа Београда Синиша Мали и Горан Весић заказали за уторак, 22. април, консултације са шефовима одборничких група у Скупштини града о формирању нове власти у престоници. Конститутивна седница градског парламента одржаће се дан после. Консултације код Малог и Весића биће посвећене, како су објаснили, организовању конститутивне седнице, распореду седења одборничких група и успостављању скупштинских радних тела. 

(Данас)