Прочитај ми чланак

Који „МИ – Глас из народа“ ће добити позив на консултације код Вучића?

0

Део посланика групе грађана “МИ – Глас из народа Бранимир Несторовић” окупљен око Несторовића одазваће се на консултације за састав Владе Србије код председника Вучића, док друга фракција одлуку још није донела, али је отворено питање ко ће позив уопште и добити.

Консултације за састав Владе започеле су у понедељак састанком са представницима листи “Политичка борба Албанца се наставља” и Руске странке. Очекује се и састанак са представницима листе “МИ – Глас из народа”, али како се она од почетка конституисања парламента до данас поделила на две фракције, без да су у међувремену формирани посланички клубови, питање ко ће се одазвати позиву, односно и ко ће позив уопште и добити.

Председник Републике на консултације за избор мандатара позив представнике изборних листи, а како је на изборима наступила група грађана чији је носилац Бранимир Несторовић, за очекивати је да позив оде на његову „адресу“.

Законодавац није предвидео ситуацију у којој се изборна листа дели и пре формирања посланичких група, те је за очекивати да позив оде на адресу групе грађана чији је носилац листе профеоср Несторовић.

Пређашње искуство говори да, додуше у случају изборних коалиција, странке са једне листе на консултације могу оду у различитим терминима, односно да наступе одвојено. Постоји могућност да се то деси и са две фракције групе “МИ”, с обзиром да се и један и друга представљају као она права.

Раније су и председник Србије Александар Вучић и председник привременог органа Београда Александар Шапић, у контексту формирања власти у Београду, навели да је за њих једини легитимни представник ове групе Бранимир Несторовић.

Подсетимо, након сукоба унутар удружења грађана и напуштања састанка од стране двојице оснивача, Бранимира Несторовића и Александра Павића, остатак оснивача издали саопштењем о напуштању покрета од стране ове двојице. Сукоб прате жестоке оптужбе с обе стране.

Док се једни позивају на удружење грађана, други, они око Несторовића и Павића, се позивају на групу грађана, указујући да удружења по законима немају право наступа на изборима.

Уз Несторовића и Павића су и народни посланици Борислав Антонијевић, Богдана Кољевић Келер, Јелена Павловић и Бранко Лукић, док су с друге стране остали народни посланици Драган Станојевић, Синиша Љепојевић, Јован Јањић, Бранко Павловић, Митар Ковач, Ана Ивановић и Ана Крстић, те ће од једне листе настати два посланичка клуба.

И једни и други „МИ“ очекују позив

Народни посланик са листе “МИ – Глас из народа – Бранимир Несторовић” Борислав Антонијевић каже за Данас да посланици који су након сукоба унутар ове групе грађана остали уз Несторовића неће улазити у власт са Српком напредном странком, али да ће се ипак одазвати на позив за консултације код председника Вучића.

Он напомиње да позив и даље нису добили.

“Не можемо да се понашамо неодговорно. Недолазак на консултације је политички некоректан”, каже он.

Антонијевић додаје да не зна како ће друга група посланика са листе “МИ” поступити по овом питању.

“Знам да је Бранко Павловић до сада био за то да се приближимо Србији против насиља, али смо ми били против тога”, каже овај посланик.

Антонијевић указује и на чињеницу да је на изборима наступила група грађана „МИ – Глас из народа проф. др Бранимир Несторовић“, која је основана споразум закљученим од стране десеторо оснивача. Указује да међу њима нису Синиша Љепојевић и Јован Јањић, оснивачи удружења, али да јесте Александар Јерковић „одбегли“ одборник у Скупштини града Београда, као и посланици који су сада уз Несторовића и Павића.

Наш саговорник каже да је ситуација таква да је од десеторо људи који су потписали споразум за оснивање групе грађана – њих шесторо на страни Несторовића.

С друге стране народни посланик са листе “МИ” који се у сукобу нашао на страни супротној од Антонијевића каже да позив још нису добили, те да тек треба да имају састанак.

“Ако и када позив дође, тада ћемо расправљати о њему”, наводи Станојевић.

Миленковић: Власт хоће да глуми плуралност

Политички консултант Душан Љ. Миленковић наводи за наш лист да ће власт покушати да придобије што више актера на консултације како би “глумили плуралност”.

“Мислим да ће власт да ради оно што је радила у неким ранијим ситуацијам акада је опозуиција покушавала да оспори њихов легитимитет да формирају владу. Покушаће да доведу што више актера и тиме да глуме, то јест прикажу плуралности и покажу да постоје актери који су део већине и они који нису део већине а признају легитимност СНС да формира Владу”, каже он.

Напомиње да је питање како ће се ситуација око “МИ – Глас из народа” развијати, али поручује да уколико власт буде имала могућност да доведе на консултације више актера са ове листе то неће нужно избећи.