Прочитај ми чланак

МАРИЈА ЗАХАРОВА: ЕУ ће тражити да признате Косово

0

Зову је „челичном дамом Русије”.

За њу српски министар спољних послова Ивица Дачић каже да је истински пријатељ Србије, а у ексклузивном интервјуу за „Ало!” Марија Захарова открива колико воли Србе, као и шта мисли о Косову и уценама Београду које стижу из ЕУ.

Једна од најближих сарадница Владимира Владимировича Путина, председника Русије, и десна рука Сергеја Лаврова, министра спољних послова Русије, боравила је два дана у Београду и упркос многобројним обавезама нашла је времена да нам исприча своје утиске о Србији.

– Четврти пут сам овде. Диван је град – као из топа почиње разговор Захарова док у руци држи лицедерско срце које јој је поклонио Ивица Дачић, први потпредседник Владе Србије и шеф српске дипломатије..

Како се осец́ате у Београду?

– Увек са посебним задовољством и радошћу долазим у Србију. Када имам времена, сретнем се и са пријатељима.

Шта највише волите код Срба и Србије?

– Волим ваше људе. Паметни су, забавни и лепи. Квалитет вам је снага духа.

Да ли мислите да ц́е ЕУ тражити од Србије да призна независност Косова?

– Бојим се да ц́е Брисел на крају то ставити као услов. Као што увек ради са свима.

Како процењујете однос између Русије и Србије?

– То је братска веза. Имамо дивне историјске традиције. Управо због свега тога важно је да сви заједно те односе развијамо и попуњавамо модерним садржајем.

Како процењујете став Србије да не жели да уведе санкције Москви?

– То је далековидан посао. Санкције ЕУ против Русије нанеле су велику штету Европској унији. Погледајте статистику, бројке, и све ће бити јасно.

Шта мислите о министру Ивици Дачиц́у и председнику Александру Вучићу?

– Обично не одговарам на таква питања, јер не сматрам да је могуц́е коментарисати вође страних земаља које су изабрали њихови људи. Али имајуц́и у виду наш посебан однос са вашом земљом, направиц́у изузетак. Ја сам више пута присуствовала разговорима које је министар Сергеј Лавров имао са председником Вучиц́ем и министром Дачиц́ем. Моје је мишљење да су они праве патриоте. Воле Србију и свој народ. То је веома важно за Србију, али је исто тако важно и за Русију. Такође сам присуствовала неформалним састанцима на којима су они били присутни, на пример, разним вечерама. То су велики момци. Надам се да ми опраштају због таквог описа. (смех)

Чувам Ивичин јелек на посебном месту

Да ли и даље носите јелек, поклон Ивице Дачиц́а?

– Нажалост, због природе посла којим се бавим нисам у могућности да то чешће радим. Због тога га чувам код куће, на посебном месту. Стварно волим народну уметност, занате, све оно што произведу руке обичних људи на бази националних традиција је савршено. Морам да вам признам да су ми тек након тог Дачићевог геста разни људи почели да шаљу своје националне ношње као поклон.