Прочитај ми чланак

ЛУТОВАЦ: Кључна реч је истрајност, ако треба још 50 протеста суботом

0

Председник Демократске стране (ДС) Зоран Лутовац рекао је данас да су у предстојећем периоду кључне речи „истрајност и одлучност“ јер, како је навео, или ће се успоставити дијалог за нормализацију политичких односа или ће се протести радикализовати.

„Оно што ми очекујемо јесте да ћемо снагом аргумената, снагом присуства људи, снагом наше истрајности успети да објединимо политичке снаге које ће довести памети оне који избегавају да воде било какав разговор“, рекао је Лутовац, на отварају седнице Главног добора ДС, наводећи да такви схватају демократију као наметање свог мишљења.

Он је рекао да суштина протеста који се месецима одржавају није да се „насилно нешто мења“, већ су се кроз њих људи ослободили страха и артикулисали незадовољство као и да су захтеви прецизирани и сведени на суштину – слободне изборе и такве медије.

„Потребно је да својим примером показујемо људима да неопно извршити промене да ћемо бити ту кад код треба и колико год треба, 26 субота, ако треба још 50 субота, али морамо да се изборимо за оправдане циљеве и интерес градјана“, река је Лутовац.

Према његовим речима, може се казати да је та странка била водећа снага протеса, у „организационом, техичком и кадровском смислу, а Бранислав Лечић је добри дух и заштитник протеста“.

Лутовац је рекао да ће експертски тим, који је представљен на једном од ранијих протеста, у понедељак изаћи са анализом стања и предлозима како доћи до слободних избора и слободних медија.

Говорећи о плановима, он је подсетио да је недавно направљен корак у „укрупњавању“ у велику, уједињену Демократску станку са Социјадемократском странком и Заједно за Србију, што би данас ГО ДС требало да верификује.

„То је уједињење на програмско идеолошким основама, начињен је први корак, што значи да смо један политички субјективитет“, рекао је Лутовац, наводећи да ће се радити да постану јединствен и „политички и формлано правни субјективитет“.

Он је нагласио да су градјани изгубили поверење у политичке елите и да се оно мора повратити кроз нудјење „визије“ суштинских промена.

„Неопходан је нови друштвени договор, са једноставним порукама и јасним циљевима“, рекао је Лутовац.

                  ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!