Прочитај ми чланак

ЛСВ: Устав Србије треба да се промени

0

LSV

Лига социјалдемократа Војводине (ЛСВ) затражила је данас да се Устав Србије промени јер сматра да је лош, да кочи европске интеграције земље и да је положај Војводине у њему је „најблаже речено поражавајући“.

– Уместо гаранција законодавне, судске, извршне власти, имовине и изворних прихода за Војводину, у Уставу је све то замењено са одредбом о најмање седам одсто републичког буџета који припадају Војводини, а коју све републичке владе крше из године у годину – наводи се у саопштењу.

Та странка је подсетила да је управо на данашњи дан и управо из тих разлога тадашњи председник Скупштине Војводине и актуелни заменик председника ЛСВ Бојан Костреш и позвао на бојкот уставног референдума, који на крају није прошао у Војводини.

– Иако је кампања за излазак на уставни референдум који је одржан 28. и 29. октобра била више него јака, референдум у Војводини није прошао. Будући да је прошао у другим крајевима државе, ЛСВ је поштовала и поштује Устав, али нећемо престати да инсистирамо на његовој промени – пише у саопштењу.

Оцењује се да због Устава Србије Војводина „трпи“ њена аутономија, надлежности, имовина и новац се из дана у дан „топе и нестају“.

– Зато на време, у парламенту, треба расправити како будући Устав треба да изгледа, да би се избегло да неки нови Устав, који ће морати да се донесе на путу ка ЕУ, буде поново написан преко ноћи. И усвојен преко ноћи – наводи се у саопштењу ЛСВ.

(Танјуг)