Прочитај ми чланак

ЛСВ предлаже организовање „референдума о симболима Војводине“

0

НОВИ САД - Потпредседник Лиге социјалдемократа Војводине(ЛСВ) и покрајински посланик Ђорђе Стојшић заложио се да се у Војводини организује референдум о симболима те покрајине.

lsv-canak

„Нема разлога да и у Војводини народ на референдуму не одлучи какви ће бити симболи, а не да их прекраја свака нова скупштина“, написао је Стојшић на свом профилу на друштвеној мрежи Твитер (Twitter).

Председник Покрајинске владе Игор Мировић најавио је да ће у септембру бити разматран предлог о увођењу традиционалног грба и заставе Војводине поред постојећих званичних.

Предлог о коришћењу симбола пре годину дана није прошао скупштинско изгласавање

Традиционални грб и застава Војводине могли би се већ од половине октобра завијорити на институцијама чији је оснивач АПВ према овим најавама. Предлог одлуке о коришћењу тих симбола, који пре нешто више од годину дана није прошао скупштинско изгласавање, поново би могао да се нађе пред покрајинским посланицима већ у септембру.

Грб из 1848. и застава тробојка из 1849. године за традиционалне симболи Војводине изабрани су још усвајањем актуелног покрајинског статута.

Посао који је преостао јесте да Скупштина Војводине, као прву одлуку нове покрајинске владе, усвоји правила о њиховој употреби.

„АПВ Још нема одговарајућу одлуку и на праву засновану одлуку која се тиче симбола. То су биле једностране одлуке покрајинске скупштине без икаквог основа и ово је први пут да се то питање реашава у складу са важећим статутом и у складу са надлежностима које има АПВ“, рекоао је недавно за РТВ Миленко Јованов (СНС).

Када се предлог одлуке о тим симболима први пут нашао пред покрајинским посланицима, Демократе, које су тада чиниле већину, биле су уздржане.

И новајлије у парламенту, покрет Доста је било најављују да ће приликом гласања бити уздржани.

Бранислав Богарошки шеф посланичке групе ЛСВ-а, странке која је управо због тих симбола није гласала ни за усвајање актуелног статута, тврди да се ни њихов став према тим обележјима није променио.

Једина опозициона странка која је најавила да ће подржати усвајање те одлуке је СРС.

Подршку усвајању војвођанских симбола даће и Социјалистичка партија Србије.

Иначе, за усвајање те одлуке потребна је двотрећинска подршка у покрајинском парламенту.

Иако се од претходног изгласавања расположење странака према тим симболима није променило, већина коју тренутно у парламенту има СНС са својим коалиционим партнерима, указује на то да је врло је извесно да ће већ од октобра, уз званичне, у употребу ући и традиционални симболи Војводине.